StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMEĐUNARODNA SURADNJA |

Studenti i profesori iz Indije uskoro na dubrovačkom Sveučilištu

Piše Lorita Vierda
30. srpnja 2021. - 13:00

Republika Indija i Sveučilište u Dubrovniku razgovaraju o ozbiljnoj suradnji na svim poljima, osobito novih tehnologija, umjetne inteligencije te oceanografije i nautičkih smjerova. Potvrdio je to i veleposlanik Indije u Hrvatskoj Nj.E. Raj Kumar Srivastava nakon posjeta dubrovačkom Sveučilištu i prvom postdoktorandu koji na dubrovačkom Sveučilištu već radi u istraživačkom laboratoriju za inteligentne sustave. Konkretne odjeke sadašnjih pregovora najavljuju od početka iduće akademske godine, ako nas sve skupa opet ne zaustavi covid.

U kojoj su fazi razgovori, kad možemo očekivati primjerice prvog gostujućeg predavača ili prve indijske studente u Dubrovniku?

-Indija ima oko 300 puta veću populaciju od Hrvatske, a slične su brojke kad govorimo o visokom obrazovanju u dvije zemlje. Mi, primjerice, imamo samo na sveuličištu Indira Ghandi oko 7 milijuna online studenata, i na Sveučilištu u Mumbaiju još nešto više od pola milijuna studenata, ali kod vas čak 27 posto populacije ima diplome, kod nas je to 9 posto. Kako Indija razvija gospodarstvo u idućih dvadeset godina bit će sve više mobilnosti i studenata koji će tražiti priliku i u Indiji i u svijetu.

U istraživačkom laboratoriju za inteligentne autonomne sustave LARIAT već kao postdoktorand surađuje Vaš sunarodnjak Soumic Sarakarom, kako bi se suradnja sa Sveučilištem još mogla razviti?

- Sveučilište u Dubrovniku je relativno mlado, ali sa sjajnim temeljima iz davnih stoljeća, pa međunarodna suradnja sad poprima pravi oblik i širinu jer se fokusira upravo na mobilnost i globalizaciju. Dubrovačka Republika ima dugu i impresivnu pomorsku povijest; pomorske znanosti, oceanografija, 'plava' ekonomija i nautički turizam i zaštita mora zapravo su broj jedan na listi dubrovačkih snaga jednako kao i sveučilišta i istraživačkog centra. Indija je pak pomorska zemlja s preko 7500 kilometara obale, 1400 otoka i sjajnom poviješću pomorske sile u dinastiji Chola, kad se razvila i trgovina tekstilom i začinima. Sasvim je prirodno da nam je upravo u tom smjeru najveći interes.

Budući da je Indija tehnološka sila današnjice, ima li Dubrovnik potencijala za daljnji širi razvoj novih tehnologija i kako vidite taj razvoj?

-Stvari gledamo dugoročno, potencijal naše suradnje temeljen je na pomorskom sektoru i četiri T – talentu, turizmu, tehnologiji i trgovini. Indija ima i nacionalni dokument o razvoju umjetne inteligencije, star je već tri godine i funkcionira ali najprije moramo omogućiti samostalni ekosistem koji se brine o obrazovnom razvoju i razvoju vještina, koji potiče hrabrost u biznisu i omogućuje izazove inovatorima za rješenja i nagrade za istraživanje. Tehnologija i talent su baza za razvoj zemalja poput Indije i Hrvatske kako bi snažno poskočile na ljestvici razvoja. Stvaramo poveznice između indijskih i hrvatskih ekosistema u ovim sferama, one će omogućiti našim mladima i inovatorima razmjenu iskustava, bolju interakciju i stvaranje posve novih prilika za zajednički razvoj. To je fokus digitalne Indije i Startup India programa koje potiče naša vlada.

Indijski stručnjaci već rade u Rimac automobilima? Vidite li potencijal za uspjeh i u nekim drugim smjerovima obrazovanja i razvoja u Dubrovniku i Hrvatskoj?

-Infobip, Rimac, Altpro, Orqa samo su neke od tehnoloških kompanija u Hrvatskoj koje su već jako aktivne na različite načine i isto tako i surađuju s Indijom. Stvarne prilike tek će se pomalo otvarati.

Što je Indiji zapravo najzanimljivije kod Dubrovnika, gdje tu vidite najveći potencijal, osim suradnje o kojoj već pregovarate?

-S obzirom na bogatu i impresivnu povijest u pomorstvu Indije i Hrvatske, Indija je usvojila svoju pomorsku viziju do 2030. godine u veljači ove godine, čije tri od deset glavnih tema uključuju temelj za snažnije partnerstvo s pomorskom Hrvatskom općenito, ali posebno s Dubrovnikom i Sveučilištem u Dubrovniku. Ovaj dokument mogao bi nam zapravo biti odlična početna točka za razvoj šire indijsko-hrvatske pomorske suradnje. Vidim da Dubrovnik pokušava ukloniti isključivi fokus s turizma u pandemiji, a takva šira strategija Sveučilišta u Dubrovniku mogla bi biti ključ u svemu.

26. travanj 2024 15:44