StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetostavljeni mališan

Stravična priča iz Zagreba o golom dječaku na ulici dobila je tužni epilog: ‘Ocu je još i stalo...‘

Piše Hajdi Karakaš Jakubin/JL
22. ožujka 2023. - 21:36

Kad su 17. lipnja 2021. godine u jednoj ulici u Zagrebu prolaznici oko 9 sati ujutro uočili dječaka kako gol trči po cesti, točnije bez gaća i obuće te samo u majici, i još je pritom bio zaliven crvenom bojom, nitko nije ostao ravnodušan.

Na upite prolaznika kako je, tko je, gdje živi i tko su mu roditelji, mališan odgovarao nije. Vidjelo se da je "u svom svijetu" dok si je mumljao u bradu i vrtio prste. Nije plakao niti bio uznemiren. No, ubrzo se otkrilo i da taj osmogodišnjak stanuje u jednoj od obližnjih ulica, da ima razvojni poremećaj iz spektra autizma, a sve je to za sobom povuklo otkriće tužnih epizoda iz njegova obiteljskog života radi kojih je njegova 44-godišnja majka završila pod lupom CSS-a, policije kao i tužiteljstva.

Podignuta optužnica

Protiv dječakove majke podignuta je optužnica zbog povrede djetetovih prava jer o mališanu od 15. kolovoza 2020. do 20. lipnja 2021. u većoj mjeri nije pravilno skrbila. Tužiteljstvo za nju traži godinu dana zatvora jer je otkriveno da je u više navrata ostavljala sina bez nadzora dok je bila pod utjecajem opojnih sredstava pa je tako mališan u nepunih godinu dana tri puta odlutao iz kuće gol i bos te su ga građani zaticali na prometnicama. Na kraju je u lipnju 2021. žurno izdvojen iz obitelji i smješten u jednu ustanovu u kojoj je fokus briga za djecu s tjelesnim i mentalnim oštećenjima.

"Na cesti leži dijete staro oko sedam godina. Nema odjeću na sebi i boso je" - jedna je od uznemirujućih dojava od lipnja 2021.

Jedna od stanarki iz ulice tijekom vožnje je uočila dječaka totalno razodjevenog, prišla mu je i izašla iz vozila.

- Vidjela sam da s tim djetetom nešto nije u redu. Pitala sam ga kako se zove i želi li ući u auto. Nije mi odgovorio, ali nije mogao ni fokusirati pogled pa sam zaključila da ima autizam. Pokazala sam mu svog psa u autu kojeg sam vozila pa je pristao ući u auto. Tijekom vožnje mi nije odgovarao na pitanja, a ja sam vozila glavnom cestom misleći da ga roditelji traže, da ću nekog sresti. Ujedno sam ispitivala prolaznike znaju li možda čije je to dijete. Tada je naišla policija koja se odazvala na poziv. Preuzeli su dječaka – ispričala je svjedokinja navodeći da je tad čula od drugih susjeda da je isto dijete i ranije lutalo po cesti bez nadzora.

Drugi muškarac je okrenuo broj policije kad je naišao na golo dijete na ulici. Dok je policiji davao svoje podatke, ispričao je da je do njih stigao jedan muškarac i upitao dječaka: ‘Kud si opet otišao?‘.

Majka u lošem stanju

Nakon tog pronalaska, u dom mališana osim policije došli su i djelatnici Centra za socijalnu skrb Zagreb. Majku su zatekli u lošem fizičkom i psihičkom stanju i vrlo usporenu, a u izvješću su naznačili da sumnjaju da konzumira droge i alkohol.

Dječakov otac, koji ne živi s njima, 17. lipnja ujutro je došao po sina kako bi ga odveo u vrtić. Nije ga zatekao u kući, a suprugu, koja je spavala, morao je prodrmati da bi se probudila. Ne zna koristi li drogu, kaže da je čuo priče, međutim, ne zna može li im vjerovati. Ujedno je priznao da je mališan od kuće u godinu dana odlutao pet, šest puta i da je vješt u skidanju prozora s kupaonice.

Dječakova majka osvrnula se na svoju brižnost naglašavajući da je oko kuće izgradila ogradu kako sin ne bi mogao odlutati. Međutim, navela je i da tih kobnih dana vrata nisu bila zaključana te da ne zna tko ih je ostavio otključana.

I majci i ocu Centar je odredio mjeru stručne pomoći i potpore u ostvarivanju roditeljske skrbi. I dok je ocu stalo te je u konstantnoj komunikaciji s Centrom i poduzima sve što mu je uvjetovano, majka je nestala unatoč inicijalnim obećanjima i iskazanoj volji. Nakon što je provela dva i pol tjedna na odjelu za ovisnost, kako bi s metadonske terapije prešla na supstitucijsku buprenorfinsku, od studenog prošle godine gubi joj se svaki trag.

Na adresu boravka ne dolazi, pošiljke sudova ne prima, a policija ju ne uspijeva locirati. A hoće li se pojaviti na ročištu kad joj počne suđenje, tek treba vidjeti.

18. travanj 2024 13:50