StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSASTANAK SA ŽUPANIMA|

Stožer priprema nove, najstrože mjere ove jeseni koje će vrijediti do Božića, moguće obvezno cijepljenje protiv COVIDA-19!

Piše dv
24. studenog 2020. - 13:49
Premijer Andrej Plenković održao je jutros sastanak sa svim županima na temu borbe protiv koronavirusa kako bi čuo o situaciji na terenu i kako bi zajednički mogli donijeti odluke u cilju zaštite zdravlja građana i održavanja gospodarskog života, donosi Jutarnji list. 

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je prisustvovao sastanku obratio se medijima.
- Sutra će stožer pripremiti novi set mjera s kojima ćemo upoznati župane i set će vrijediti negdje do Božića. radi se o oštrijim mjerama, neki misle da su ove mjere dostatne, ali brojevi ne padaju i idemo s novim mjerama imajući u vidu da je ovo duga bitka. Nije stvar o tjednu ili dva već o dužem razdoblju restrikcija,ako će sve ići po planu trajat će nekoliko mjeseci do šest mjeseci. Ne mogu reći koje su konkretne mjere, tek će se o njima razgovarati. usmjerene su na segmente gospodarstva, prije svega ugostiteljstva, i na druge resore, prije svega kultura i dijelovi školstva - rekao je pa nastavio:

- Treba pronaći taj jedan balans koji smo tražili sve ovo vrijeme i probali ga naći u racionalnom opsegu. Virus se ponaša tako da ako dođe do popuštanja mjera on se razmaše. Nije odmah bio plan ići odmah u najstrože mjere već ih postupno pooštravati. Ovo će biti najjače mjere u ovom drugom valu epidemije, s ciljem da zdravstveni sustav bude neopterećen i da svi dobiju zdravstvenu skrb.
- Ići će na nacionalnoj razini strože mjere - potvrdio je Božinović.
- S druge strane moramo razmišljati da se ekonomski preživi i vidjeti koliko zatvaranje može imati utjecaja za mentalno zdravlje ljudi - poručio je Božinović.

- Mi ćemo pripremiti draft za uži kabinet Vlade i župane, vidjet ćemo reakcije i primjedbe i onda donijeti odluku koja će stupiti na snagu vjerojatno krajem ovog tjedna.
- Postoje cjepiva koja su obvezna, moramo znati da bi cjepivo zaustavilo širenje epidemije trebalo bi biti procijepljeno 70 posto stanovništva i vodit ćemo računa da se to i dogodi. Moramo učiniti sve da se najveći broj građana cijepi- kazao je Božinović i dodao kako im treba podrška građana kako bi što prije skinuli maske i vratili se u način života na koji smo navikli.
Vjerujem da ćemo morati uložiti dodatne napore kad je u pitanju komunikacija i angažirati sve s tom cilju, jer nam je zajednički. Hrvatska ima obvezu cijepljenja za neke bolesti, ne bi ni to bio neki novi moment - komentirao je ministar informacije o mogućem obaveznom cijepljenju, prenosi Jutarnji list.
19. travanj 2024 23:36