StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVEĆINA PROTIV MACRONA

Stopiran kontroverzni zakon po kojem bi se građanima bez covid potvrde zabranio ulazak u kafiće, kino, javni prijevoz...

Piše dv
4. siječnja 2022. - 15:59

Donji dom francuskog parlamenta prekinuo je raspravu o kontroverznom zakonu po kojemu će samo cijepljeni Francuzi moći u kafić, kino i vlak. Većina zastupnika glasala je za prekid sjednice nakon burne rasprave do kasno u noć u ponedjeljak.

Novi zakon mora biti potvrđen još u Senatu, kako bi stupio na snagu 15. siječnja. Čelnici parlamentarnih skupina sad moraju odrediti kad će sjednica biti nastavljena, rekla je potpredsjednica Narodne skupštine Annie Genevard.

Novi zakon predviđa teže kazne za proizvođače, trgovce i korisnike lažnih covid propusnica, kao i za odgovorne osobe na mjestima koja ih ne provjeravaju. Ljudi koji imaju lažnu propusnicu mogli bi biti kažnjeni s pet godina zatvora i novčanom kaznom do 75.000 eura, prenosi France24.

Predloženo pooštravanje mjera razljutilo je protivnike cijepljenja, a neki zastupnici kažu da su bili izloženi prijetnjama, nasilju i vandalizmu.

Ukidanje mogućnosti da se samo s potvrdom o testiranju ili preboljenju može u kafić, vlak i na druga javna mjesta, smišljeno je kako bi se na cijepljenje navelo preostalih 5 milijuna Francuza starijih od 12 godina. Zbog omikron varijante, Francuska ponovno ima rekordne brojeve zaraženih, s više od 200.000 novooboljelih dnevno,prenosi Jutarnji list.

"Plimni val je doista stigao, ogroman je, ali nećemo se prepustiti panici", rekao je ministar zdravstva Olivier Véran u ponedjeljak pred skupštinom. Odgovarajući na kritike da zakon krši građanske slobode, Véran je izjavio kako se iza govora o navodnoj slobodi često krije sebičnost.

Prekid rasprave udar je na Macronovu vladu. Kad su vladajući u ponedjeljak navečer zatražili da se rasprava nastavi kako bi zakon bio usvojen do kraja tjedna, desni Republikanci (LR) udružili su se s krajnjom desnicom i krajnjom ljevicom te glasali za prekid skupštinske rasprave.

25. travanj 2024 09:46