StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKAKO SE OVO VOZI?!

Što bi tek bilo da je pokušao voziti tenk? Nexta se komičnim videom ruga čečenskim vojnicima, ruski komentatori tvrde: Potpuno su nespremni za rat u Ukrajini

Piše dv
30. ožujka 2022. - 11:38

Nema sumnje da su čečenske trupe koje je Ramzan Kadirov poslao u Ukrajinu da tamo pomognu u Putinovom ratu sposobne za najgore oblike brutalnosti, ali sami ruski stručnjaci ističu da tim ljudima u vojnim odorama nedostaju obuka i iskustvo da bi bili učinkoviti kao borci u pravom ratu.

Kadirov je bio kritičan prema borbenim sposobnostima ruske vojske i sugerirao je da im njegove trupe mogu znatno pomoći u poboljšanju situacije na terenu, ali zapravo ovi čečenski gardisti nemaju ono što je potrebno za to i možda uzrokuju više štete nego što koristi.

Tako moskovski analitičar Pavel Felgengauer ističe da se čečenski vojnici ubrajaju u pripadnike ruske garde, ali nisu obučeni kao druge postrojbe u njezinim formacijama. Oni su, kaže, “ništa drugo nego Kadirovljeva osobna vojska, te se time po pripremi i naoružanju prilično razlikuju od ruske garde". Kadirovci su posljednjih godina obavljali svoju ulogu "zaštitara", ali oni nemaju ozbiljnog iskustva u pravim bitkama, donosi Slobodna Dalmacija.

“Prije dvadeset godina starija generacija je bila spremna za njih. Ali, nova generacija nije bila u prilici steći takvo iskustvo. Dugo vremena nisu vodili pravi rat u Čečeniji.” Stoga ih se ne bi trebalo uzimati kao "ozbiljnu vojnu silu", kaže Felgengauer.

On ukazuje i na tri druga problema: oni su puno stariji od prosječne dobi ruskih vojnika, što otežava integraciju jedinica; Kadirov ih ne želi izgubiti i stoga nastoji spriječiti ruske zapovjednike da ih koriste tamo gdje su vjerojatni veliki gubici; iako bi mogli služiti u jedinicama za potporu, mnogi od njih to sami ne žele.

image

Kadirovljeva vojska na trgu u Groznom prije odlaska u Ukrajinu

AFP

Drugi moskovski vojni analitičar, Aleksandar Kramčikin, jednako je skeptičan. Tvrdi da su čečenske snage nespremne sudjelovati u ruskoj invaziji u Ukrajini. Zemljopisne i društvene okolnosti u Ukrajini potpuno su drukčije od njihovih u domovini. U Čečeniji, Kadirovljeva vojska može biti učinkovita jer dobro poznaje lokalnu situaciju, ali u Ukrajini će biti izgubljena i vjerojatno će uzrokovati više problema nego što vrijedi – zaključuje i Kramčikin.

Za razliku od dvojice ruskih analitičara koji ozbiljno komentiraju čečensku nesposobnost, Nexta je na svom Twitter profilu istakla njezinu karikaturalnost, uz rugalački "naslov": "Što kadirovci obično rade u Ukrajini".

Video prikazuje jednog od čečenskih boraca kako pokušava voziti – ne tenk, nego motocikl. Pogledajte kako je to završilo...

Inače, Nexta je izvorno bjeloruski medij koji prvenstveno objavljuje putem Telegrama i YouTube kanala. Postao je najveći Telegram kanal u Bjelorusiji, kao primarni izvor vijesti o događajima koji su uslijedili nakon  bjeloruskih prosvjeda 2020.-2021. Njihov Telegram kanal uglavnom sadrži kratke videozapise i fotografije koje su korisnici slali tijekom prosvjednih skupova, dok se duži originalni filmići dijele na YouTubeu.

Sjedište YouTube kanala nalazi se u Varšavi, u Poljskoj, nakon što je njegov osnivač otišao u egzil. Od listopada 2020. Nexta i njezin logotip smatraju se ekstremističkim sadržajem u Bjelorusiji. Od listopada 2021. Nexta je tamo službeno klasificirana kao – ekstremistička organizacija.

01. lipanj 2024 04:14