StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSUFINANCIRANJE ZDRAVSTVA

Sredstva Dubrovačko-neretvanske županije lani su dubrovačkoj bolnici priskrbila 16 liječnika i 12 medicinskih sestara. Provjerili smo na što će se ove godine potrošiti 1,8 milijuna kuna

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
19. svibnja 2022. - 17:57

Poznato je da jug Hrvatske muči nedostatak zdravstvenog osoblja u svim ustanovama koje skrbe za pacijente. Razloge nije jednostavno riješiti, ali se uvijek ponovo izdvajaju sredstva kako bi se sufinancirale poticajne mjere za zdravstvene radnike koje bi ih pomogle zadržati na dubrovačkom području.

Tako je nedavno župan Nikola Dobroslavić potpisao ugovore za sufinanciranje poticajnih mjera za zdravstvene radnike s ravnateljima zdravstvenih ustanova na području Dubrovačko-neretvanske županije, 'svjestan', kako je rekao, 'važnosti ulaganja u kadar, s naglaskom privlačenja i zadržavanja zdravstvenih radnika na ovom području'. Zato su i ove godine nastavili sa sufinanciranjem poticajnih mjera za zdravstvene radnike, za što je u proračunu osigurano milijun i 800 tisuća kuna, naglasio je župan Dobroslavić.

Ugovor s Općom bolnicom Dubrovnik, vrijedan 480.000 kuna, potpisan je u svrhu sufinanciranja stanarina za zdravstvene radnike. Zavod za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije potpisao je ugovor vrijedan 300.000 kuna za sufinanciranje stanarine zdravstvenim radnicima. Domovi zdravlja i Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije potpisali su ugovore vrijedne po 170.000 kuna namijenjene za specijalizacije, stanarine, edukacije i poticanja deficitarnih zdravstvenih kadrova.

- Zahvaljujemo županu i gradonačelniku što su još prije dvije godine prepoznali važnost stambenog zbrinjavanja i privlačenja zdravstvenih djelatnika iz drugih županija – istaknuo je ravnatelj Opće bolnice dr. Marijo Bekić. – Ovo je hvalevrijedna poticajna mjera koja će se, nadam se, nastaviti i u idućim godinama, i koja bi, uz projekt stambenog zbrinjavanja na Pobrežju, trebala popraviti i riješiti kronični nedostatak zdravstvenog kadra, ne samo u dubrovačkoj bolnici, nego u cijeloj županiji – dodao je dr. Bekić.

image

Župan Nikola Dobroslavić i ravnatelji zdravstvenih ustanova u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

DNŽ

– Ovakav isti ugovor iste vrijednosti potpisali smo i lani, što je našoj ustanovi priskrbilo 28 djelatnika, od toga 16 liječnika i 12 medicinskih sestara – iznio je konkretne brojke.

- Ovo je jedna od najznačajnijih poticajnih mjera koju dobivamo već dvije godine jer neke ustanove bez ovih sredstava ne bi uopće bile u mogućnosti uputiti svoje djelatnike na specijalizacije – istaknuo je Branko Bazdan, ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik.

– To je svim ustanovama vrlo značajan poticaj. Županija izdvaja zaista veliki postotak za zdravstvo u odnosu na druge županije. Nekima je taj novac potreban za sufinanciranje smještaja djelatnika jer znamo da je to u Dubrovniku vrlo problematično, a nekim ustanovama, kao što je i Domu zdravlja Dubrovnik, ovo znači sufinanciranje – a možda i financiranje u cijelosti – specijalizacije za obiteljskog liječnika. To nam je vrlo značajno za budućnost jer ako na našem području ne budemo imali određen broj specijalista, nećemo moći održati postojeću razinu zdravstvene zaštite, a kamoli se razvijati – naglasio je Branko Bazdan. – Nedostaje nam i medicinskih sestara i tehničara, skoro pa podjednako kao i liječnika pojedinih specijalizacija. Nemamo obiteljskog liječnika na Mljetu, niti pedijatra u Mokošici, a inače pedijatara nema dovoljno ni na razini Hrvatske. Opet smo raspisali natječaj za specijalizaciju i nadamo se da će se netko htjeti javiti – zaključio je ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik.

23. travanj 2024 17:19