StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetvladino zamrzavanje

Špageti, wc papir, riža..., sutra upola jeftiniji. Barilla, Zewa i još neki poznati brendovi nestaju s polica?

Piše Vijesti SD
17. rujna 2023. - 21:54

Od ponedjeljka, 18. rujna, stupa na snagu Vladina odluka o najvišim dopuštenim cijenama za ukupno 30 proizvoda.

“Ovom odlukom određuje se najviša razina cijene određenih proizvoda u trgovini na malo radi sprječavanja negativnih učinaka promjena pojedinih cijena.

Donosi se u cilju otklanjanja štetnih posljedica poremećaja na tržištu u pogledu opskrbe potrošača određenim proizvodima u trgovini na malo na području Republike Hrvatske”, navodi se u Vladinoj odluci.

Kompletna košarica proizvoda kojima je sada ograničena cijena, na kraju prošle godine koštala bi 99,68 eura, a po novom cijenama 76,19 eura što je 23,57 posto manje, uz uštedu od 23,49 eura, rekao je premijer Andrej Plenković.

Prema toj odluci, najviše bi od sutra trebali pojeftiniti wc papir i riža dugog zrna, po 53 posto. Dalje slijede mliječna čokolada (pojeftinjenje od 48 posto), špageti (44), pelene (42), higijenski ulošci (40), sirup sa šećerom (38) i pasirana rajčica (34 posto).

Najavljeno je da će svi ti proizvodi dobiti oznaku ograničene cijene kako bi one bile vidljive potrošačima.

image
Screenshot
image
Screenshot
image
Screenshot
image
Screenshot

No, ostaje nejasno što će se sutra dogoditi s jakim brendovima čije su cijene osjetno više od onih koje je Vlada propisala kao najviše. Primjerice, Barilla špageti stoje više od 2 eura (500 g.), a Vlada ih ograničava na 1,09 eura, piše Danica.hr.

Zewa troslojni wc papir (10 rola) danas stoji oko 4,5 eura, a od sutra mu cijena neće smjeti prelaziti 2,99 eura. Podravkina pasirana rajčica (500 g.) košta oko 1,40 eura, a od ponedjeljka cijena mora pasti ispod 1,10 eura.

Više je takvih primjera vezanih uz poznate brendove koji su osjetno skuplji od trgovačkih marki. Uskoro ćemo vidjeti što će se s njima događati – hoće li im cijena pasti ili će nestati s polica, piše Danica.hr.

‘Imamo prostora za sniženje‘

Dopredsjednik HUP-a Udruge trgovine Mirko Budimir gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je kako je Vlada ograničila cijenu na 30 proizvoda i to je obaveza svih trgovaca da je primjenjuju od sutra.

“Ostali trgovci će imati sniženje u skladu sa svojim mogućnostima. Tu će biti različita sniženja – do 50 posto, a neka će biti možda i simbolična. To sve ovisi o trgovcu i njegovom dobavljaču”, rekao je.

Istaknuo je i da trgovci nisu ostvarivali ekstra profit.

“Mi smo uvoznici prehrambenih proizvoda, mi nemamo dovoljno svoje proizvodnje, a cijene prehrambenih proizvoda bile su na svjetskom tržištu, na visokoj razini. Mi u deficitu, oko milijardu i 700 milijuna eura sa prehrambenim proizvodima, pićima i duhanskim proizvodima. Prošlih pet godina smo bili na milijardu, znači to nam se povećalo i to je automatski diglo cijene koje smo mi imali kod naših trgovaca. Sada je ta cijena počela padati i vani, a i naši proizvođači su isto počeli spuštati cijenu, tako da imamo prostora za sniženje”, istaknuo je.

27. travanj 2024 10:22