StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDrama u Bruxellesu

Šokantni detalji sa zatvorenog sastanka: ‘Birokrati u EU su na kokainu! Drogiraju se, a sad se ne žele preseliti...‘

Piše dv
14. veljače 2023. - 19:56

Briselski državni tajnik za urbanizam, Pascal Smet, teško je optužio europske dužnosnike jer se ne žele preseliti u siromašnije četvrti grada "zaražene" zlouporabom droga. Tvrdi da su mnogi državni službenici EU-a i sami konzumenti droga, donosi Slobodna Dalmacija.

"Mnogi ljudi koji rade za europske institucije uzimaju droge", poručio je na zatvorenom sastanku s Uredom Europske komisije za infrastrukturu i logistiku u Bruxellesu, a koji je odgovoran za stambeno zbrinjavanje osoblja koje radi za institucije Europske unije.

Na sastanku se razgovaralo o mogućem preseljenju agencija EU-a iz centra u sjeverne četvrti belgijske prijestolnice, nedaleko od željezničke postaje Gare du Nord. Riječ je o četvrtima u kojima dominiraju niski prihodi, a lokalne vlasti nastoje, nakon desetljeća zanemarivanja, područje gentrificirati i obnoviti.

Iako se čini da postoji potpora za ovo preseljenje i u višim ešalonima europskih institucija, sindikati koji predstavljaju EU osoblje zvuče poprilično zabrinuto. Visoke stope kriminala u tim četvrtima te zlouporabu droge, između ostalog, navode kao glavne argumente koji bi trebali spriječiti preseljenje.

Smet je brzo odbacio taj argument, sugerirajući pritom da navike radnika EU-a i njihova privatna ovisnost o drogama podrazumijeva da ne bi trebali davati sudove takve naravi.

Političar je čak sugerirao da je kokain popularna droga među zaposlenicima EU-a, rekavši da i u "njihovim četvrtima također dilaju drogu, vjerojatno ne istom kojom se trguje u sjevernim četvrtima, nego onom bjeljom..."

Smetovi komentari, očekivano, nisu dobro prošli, a zatim su unisono osuđeni u pismu koje su poslali sindikati zaposlenih u institucijama EU. U pismu su riječi predstavnika regije Bruxelles opisane kao "nepodnošljive".

"Ne mogu se ni domisliti što mu je bilo u glavi kada je dao ovaj komentar. I zašto mu se dopušta da napada dostojanstvo i ugled djelatnika i osoblja EU", poručio je Cristiano Sebastiani, predsjednik sindikata Renouveau & Démocratie i jedan od potpisnika pisma.

Smet je za POLITICO kasnije izjavio da su njegovi komentari izneseni u šali te da su, u suštini, izneseni kao odgovor jednom sudioniku sastanka koji je implicirao da se europski državni službenici ne bi znali nositi sa zajednicom u kojoj je prisutno toliko konzumenata opojnih sredstava.

03. svibanj 2024 15:31