StoryEditorOCM

Skandal s Booking.com-om i u našem susjedstvu: dug prema iznajmljivačima popeo se na 10 milijuna eura, pokrenuta istraga

Piše M. G. /sd
14. rujna 2023. - 17:59

Mađarske dnevne novine Magyar Nemzet objavile su kako je Kristóf Szatmáry, zastupnik u tamošnjem parlamentu, već najavio kako će vladajuća stranka predložiti amandman na zakon nakon skandala s neisplaćivanjem novca iznajmljivačima u Mađarskoj od strane Booking.com-a, donosi Slobodna Dalmacija.

"Određene izmjene zakona su u interesu mađarskog malog i srednjeg poduzetništva kako se takva situacija više ne bi ponovila", rekao je zastupnik Szatmáry.

Čim je problem uočen, slijedom brojnih pritužbi iznajmljivača, mađarsko tijelo nadležno za tržišno natjecanje još je u kolovozu pokrenulo ubrzanu istragu. Prema informacijama kojima raspolažu "ugovorni uvjeti i poslovna praksa tvrtke uzrokovali su značajne poremećaje u poslovanju niza domaćih pružatelja smještaja", piše Magyar Nemzet.

Iako je sredinom kolovoza objavljeno kako je Booking.com već podmirio gotovo sve dugove, to nije smirilo raspoloženje u susjedstvu. Tijelo je izdalo službenu izjavu u kojoj stoji kako se još uvijek prikupljaju podaci i da će se uskoro saznati jesu li ugovorne prakse nizozemskog pružatelja smještaja dovele do kršenja slobodnog tržišnog natjecanja na tržištu online rezervacija smještaja.

image

Viktor Orban

Georg Hochmuth/Afp

Mađarski mediji objavili su kako je problema s Booking-ovim plaćanjem ima(lo) tamošnjih 8-25 posto domaćina, te procijenili kako je riječ o ukupnom iznosu od oko 10 milijuna eura.

Problem je, naglasio je Kristóf Szatmáry, što opći uvjeti poslovanja u slučaju Booking-a sadržavaju jednostrane klauzule. Mađarsko tijelo za tržišno natjecanje već je kaznilo Booking.com 2020. godine s 2,5 milijardi forinti (6,4 milijuna eura), zbog nepoštene poslovne prakse. Vlasti su tada rekle da je nizozemski pružatelj usluga lažno reklamirao "besplatno otkazivanje" komercijalnog smještaja i koristio "agresivne" prodajne tehnike kako bi izvršio "psihološki pritisak" na potencijalne kupce.

Zastupnik Kristóf Szatmáry, koji je u vladi Viktora Orbana predsjednik Odbora za razvoj poduzetništva, izjavio je kako je međunarodni pružatelj usluga, uskraćujući milijarde forinti, stavio tisuće mađarskih malih poduzetnika u tešku situaciju. Političar je istaknuo kako je način na koji ta multinacionalka zlorabi svoju veličinu i dominaciju nečuven.

Probleme hrvatskih iznamljivača s platformom Booking.com možete pročitati na donjim linkovima:

Što se događa s poznatom platformom? Makarka: ‘Booking.com mi nije uplatio ni centa, a apartman mi je stalno pun!‘

Sve više iznajmljivača javlja da nisu dobili lovu od Bookinga, nekima su dužni tisuće dolara. A Booking ih ignorira...

Sve je više bijesnih iznajmljivača, isplate s Booking.com-a i dalje im ne stižu; Još nema ni odgovora na glavno pitanje

27. travanj 2024 21:48