StoryEditorOCM

Skandal na rivijeri: građevinska dozvola za hotelsku plažu izdana nezakonito! Ministarstvo potvrdilo nepravilnosti

Piše Dijana Turić/SD
25. ožujka 2023. - 07:27

Iz dokumentacije kojom raspolaže Ministarstvo prostornog uređenja vezano za dokaz pravnog interesa u postupku izdavanja građevinske dozvole, utvrđeno je da tvrtka Romana temeljem dodijeljenih koncesija nema ugovoreno pravo građenja. Dakle, u provedbi nadzora utvrđeno je da u postupku izdavanja građevinske dozvole investitor nije dostavio dokaz pravnog interesa, a kako je to propisano odredbama Zakona o gradnji te da je građevinska dozvola izdana protivno odredbama Zakona o gradnji, piše Slobodna Dalmacija.

Prije dvije godine devastirana je plaža ispred makarskog hotela Romana-sadašnjeg Aminess Khalani hotela, a Državno odvjetništvo je tada objavilo da je naložilo provođenje inspekcijskog nadzora zbog devastacije pomorskog dobra. ODO Split priopćio je da je njihova stalna služba u Makarskoj dobila informaciju o devastaciji ispod Šetališta dr. Franje Tuđmana, nakon čega su obavili očevid.

Nakon što je utvrđeno da se duž plaže nasipa zemlja i šljunak, čime se mijenja dosadašnji prirodni izgled i konfiguracija obale, građevinskoj inspekciji i Županijskom Upravnom odjelu za turizam i pomorstvo te Upravnom odjelu za graditeljstvo i prostorno uređenje Grada Makarske upućeni su dopisi uz sastavljeni zapisnik i fotodokumentaciju mjesta. Tim su dopisima nadležna tijela pozvana žurno postupati u okviru svojih nadležnosti te izvijestiti o rezultatima svojih postupanja. Inače, u to vrijeme je zbog devastacije plaže Romana županijski Upravni odjel za turizam i pomorstvo zaprimio više od 60 prijava, a koncesionar je napravio pogrešku jer je započeo gradnju prije nego što je dobio dozvolu kroz ugovor o koncesiji, piše Slobodna.

Kako je tada kazao makarski gradonačelnik Zoran Paunović, svi znamo da je plaža hotela Romana vrući krumpir koji je sadašnja vlast naslijedila

 -Za plažu postoji građevinska dozvola, a sve inspekcijske službe koje su izišle na teren nisu našle u ovom dijelu nasipanja nekakve nejasnoće, odnosno nepravilnosti. Mi smo odradili sastanak i s novim investitorom iz Aminess hotela, u komunikaciji smo sa Županijom, i morat ćemo se naći na još jednom ili dva sastanka i uskoro ćemo s time izići u javnost. Pokušavamo što više zaštititi samu plažu. Građevinska dozvola je izdana kao akt RH i Grad se jednostavno mora ponašati u skladu s time – kazao je tada Paunović.

Međutim, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, zaključilo je da je građevinska dozvola za radove na plaži ispod hotela Romana (sadašnjeg Aminess Khalani hotela) - nezakonita.

image

Nasuti dio plaže

Ivo Ravlić/Cropix

Kako su nam kazali iz Ministarstva koje je provelo nadzor zakonitosti nad postupkom izdavanja građevinske dozvole iz kolovoza 2020. godine izdane od strane Grada Makarska, Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo povodom zahtjeva tvrtke Romana Makarska, ovom građevinskom dozvolom dozvoljava se zahvat u prostoru ugostiteljsko turističke namjene. Dozvoljava se uređenje obalnog pojasa s plažom i pratećim sadržajima-ugostiteljski objekt ‘‘A‘‘, sanitarni objekt ‘‘B“, coctail bar i fontana, a dozvola je postala pravomoćna 26. kolovoza 2020. godine.

-Dajemo informaciju i kako predmetna građevinska dozvola nije bila predmetom žalbenog postupka pri ovom Ministarstvu. U provedbi nadzora utvrđeno je da su zahtjevu za izdavanje građevinske dozvole kao dokaz pravnog interesa priloženi Ugovori o koncesiji na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja plaže.

Međutim, iz dokumentacije kojom raspolaže ovo Ministarstvo vezano za dokaz pravnog interesa u postupku izdavanja građevinske dozvole utvrđeno je da tvrtka Romana temeljem dodijeljenih koncesija nema ugovoreno pravo građenja. Dakle, u provedbi nadzora utvrđeno je da u postupku izdavanja građevinske dozvole investitor nije dostavio dokaz pravnog interesa, a kako je to propisano odredbama Zakona o gradnji te da je građevinska dozvola izdana protivno odredbama Zakona o gradnji -kazuju iz Ministarstva.

Zbog svega navedenog, Ministarstvo je poslalo dopis Gradu Makarskoj.

- Dopisom od 14. ožujka ove godine, Ministarstvo je dalo uputu prvostupanjskom tijelu vezano za pravilnu primjenu zakonskih propisa te je od čelnika prvostupanjskog tijela zatražilo poduzimanje svih zakonom propisanih radnji u svrhu osiguranja zakonitosti rada i postupanja prvostupanjskog tijela te poduzimanje radnji vezano uz odgovornost službenih osoba koje su sudjelovale u postupku. Vezano za postupanje po navedenoj uputi upućujemo vas na Grad Makarsku, a Ministarstvo će u daljnjem postupku poduzimati radnje iz svoje nadležnosti - kazuju iz Ministarstva.

Potom se zbog nezakonito izdane građevinske dozvole oglasio gradonačelnik Paunović.

- Ministarstvo je utvrdilo nezakonitosti u postupku izdavanja građevinske dozvole iz kolovoza 2020. godine za uređenje obalnog pojasa s plažom ispred hotela Romana. Predmetna građevinska dozvola izdana je prije tri godine, u mandatu prethodne vlasti. Odgovorni službenik, prema kojem Ministarstvo nalaže postupak zbog povrede službene dužnosti, kratko nakon dolaska nove gradske uprave,prestaje biti zaposlenik Grada Makarske te odlazi raditi u Županiju. Na nama je da osiguramo daljnje zakonito postupanje. Učinit ćemo sve što je u našoj nadležnosti, kako bi se otklonili prethodno učinjeni propusti i tuđe pogreške. Od dolaska na vlast, djelujemo u skladu sa zakonima i propisima te inzistiramo na poštivanju procedura. Tako ćemo postupiti i prema ovom najnovijem zaključku Ministarstva. O svim daljnjim postupcima ćemo pravovremeno obavijestiti javnost čim detaljno utvrdimo sve pravne alate koji su nam na raspolaganju - kazao je Paunović kojeg smo u upitu pitali da nam proslijedi upute koje je Gradu naložilo Ministarstvo, a isti upit smo poslali i Županijskom Odjelu za turizam i pomorstvo, dok smo Ministarstvo upitali je li nezakonita građevinska dozvola znači njezino poništenje.

Iz Grada nam nisu poslali upute koje su dobili iz Ministarstva, već nam je rečeno isto ono što je kazao Paunović. -O svim daljnjim postupcima ćemo pravovremeno obavijestiti javnost čim detaljno utvrdimo sve pravne alate koji su nam na raspolaganju-kazuju iz Grada. Iz Ministarstva nam nisu ništa odgovorili, a iz Odjela za turizam i pomorstvo doznali smo da im je samo proslijeđena informacija o nezakonitosti građevinske dozvole.

image

Plaža hotela Romana

Ivo Ravlić/Cropix

- Dopis Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine s predmetom ‘‘Nadzor nad građevinskom dozvolom‘‘ od 14. ožujka naslovljen je i dostavljen Gradu Makarskoj, Upravnom odjelu za razvoj grada. Isti dopis je dostavljen Upravnom odjelu za turizam i pomorstvo Splitsko – dalmatinske županije samo na znanje. Obzirom na navedeno, predlažemo da se za dostavu predmetnog dopisa obratite spomenutom Upravnom odjelu Grada Makarske ili Ministarstvu koje je isto uputilo. Isto tako, na Vaš upit hoće li Romani biti poništena građevinska dozvola, još jednom ukazujemo kako je spomenutu građevinsku dozvolu izdao nadležan Upravni odjel Grada Makarske te u postupcima vezanima za istu ovaj Upravni odjel nema nadležnost-kazali su nam iz Odjela za turizam i pomorstvo.

Nakon zaključka Ministarstva o nezakonitoj građevinskoj dozvoli za plažu Romana, da se zaključiti da će sve proći ispod radara jer Grad Makarska nema nikakve konkretne upute niti se Ministarstvo decidirano izjasnilo da će poništiti građevinsku dozvolu koja je već konzumirana niti da će Romana morati vratiti plažu u prvobitno stanje što je, pak, nemoguća misija. Naime, plaža je prije dvije godine totalno devastirana na način da su stijene uništene i razbijene tako da je devastacija trajna i plaža više nikada neće moći biti onakva kakva je bila prije uništenja.

Što će dalje biti na relaciji Ministarstvo-Grad Makarska, to ćemo doznati, ali sve ukazuje na to da neće biti ništa, odnosno samo će ostati zaključak da je građevisnka dozvola nezakonita, a ostat će nam kao trajna rana i devastirana plaža. Inače, treba podsjetiti da su u veljači 2021. godine članovi ekoloških udruga, poneki gradski vijećnik i nekoliko građana Makarske koji su se okupili u Facebook grupu ‘‘Spas makarskih plaža‘‘, blokirali nasipavanje prirodne plaže ispod gradilišta tadašnjeg hotela Romana. Odmah su uvidjeli da je riječ o nezakonitim radnjama i devastaciji pomorskoga dobra.

 

 

 

24. travanj 2024 10:49