StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNA PUTU PREMA ANARHIJI |

SITUACIJA U MJANMARU SE NE SMIRUJE: U prosvjedima ubijeno četrdesetak ljudi, od toga četvero djece, a uhićene su stotine demonstranata

Piše hina
4. ožujka 2021. - 07:47

U prosvjedima u više mjanmarskih gradova u srijedu je ubijeno najmanje 38 osoba, objavili su Ujedinjeni narodi nakon dana s najviše žrtava otkako su u toj zemlji počeli prosvjedi protiv državnog  udara koji je vojska izvršila prošlog mjeseca.

Policija i vojnici zapucali su na prosvjednike bojevim streljivom bez mnogo upozorenja, rekli su svjedoci.

Krvoproliće se dogodilo dan nakon što su susjedne zemlje pozvale na suzdržanost u razdoblju poslije državnog udara u kojem je je vojska svrgnula demokratski izabranu vladu Aung San Suu Kyi.

"To je užasno, to je pokolj. Nema riječi za opisati stanje i naše osjećaje", rekao je agenciji Reuters aktivist Thinzar Shunlei Yi told Reuters putem aplikacije za razmjenu poruka.

Među poginulima je četvero djece, rekla je jedna humanitarna organizacija, a lokalni mediji su izvijestili da su uhićene stotine prosvjednika.

"Danas je bio najkrvaviji dan od vojnog udara 1. veljače. Samo danas smo imali 38-ro ubijenih. Sada imamo više od 50-ro mrtvih otkako je počeo puč, a mnogi su ranjeni", rekla je u New Yorku posebna izaslanica Ujedinjenih naroda za Mjanmar Christine Schraner Burgener.

Glasnogovornik vladajućeg vojnog vijeća nije odgovarao na telefonske pozive za komentar.

Schraner Burgener je rekla da je u razgovoru sa Soem Winom, zamjenikom vojnog čelnika Mjanmara, upozorila da će se vojska vjerojatno suočiti sa strogim mjerama nekih država i izolacijom kao odgovorom na vojni udar.

"Odgovor je bio: Naviknuti smo na sankcije i preživjeli smo", rekla je novinarima u New Yorku. Kada sam upozorila da će i oni biti izolirani odgvor je bio: moramo naučiti ići sa samo nekoliko prijatelja".

Vijeće sigurnosti UN-a treba o stanju u Mjanmaru raspravljati u petak na sastanku iza zatvorenih vrata, rekli su diplomati.

Protiv bivše mjanmarske čelnice Aung San Suu Kyi u ponedjeljak su podignute nove optužnice, mjesec dana pošto je stavljena u kućni pritvor.

Međunarodni pritisak raste - zapadne zemlje odgovorile su na akciju vojske sankcijama protiv generala.

No hunta se oglušuje na globalne osude i na prosvjede odgovara sve većom primjenom sile, a sigurnosne snage koristile su se smrtonosnim oružjem protiv prosvjednika u srijedu. 

Prosvjedi se održavaju svakodnevno,  a u srijedu je ponovno izbilo nasilje nakon što su dan ranije šefovi diplomacije zemalja članica ASEAN-a (Jugoistočne Azije), a među njima je bio i predstavnik Mjanmara, razgovarali o krizi na virtualnom sastanku.

18. travanj 2024 17:14