StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOdnos pun tenzija

Situacija eskalirala: ‘Ako Rusi pokore Ukrajinu, Mađari kreću na nas. Imam i poruku za Orbana. Odvratno, idi u k...c!‘

Piše Željko Trkanjec/JL
22. veljače 2023. - 20:50

Slovačka i Mađarska bile su dobre partnerice u sklopu Višegradske skupine, podržavale jedna drugu, djelovale zajedno s ostalim članicama, Češkom i Poljskom. Odnosi Bratislave i Budimpešte bili su cijelo to vrijeme pod tenzijom zbog mađarske manjine, piše Jutarnji.

Premijer Viktor Orbán pazio je da tenzije redovito raspiruje, pa se krajem studenoga prošle godine omotao šalom "Velike Mađarske" koja prisvaja dijelove Slovačke. Rastislav Káčer, slovački ministar vanjskih poslova od rujna prošle godine, skinuo je diplomatske rukavice i rekao da mu se takva "besramnost gadi". Gospodin Káčer je bio ambasador u Budimpešti i dobro zna kako Orbán razmišlja.

image

Rastislav Kačer

AFP

Prije desetak dana slovački je ministar bez imalo skrupula napao mađarsku prorusku politiku, navodeći kako "nije isključeno da bi Budimpešta postavila teritorijalne zahtjeve za dijelove Slovačke u kojima živi mađarski korpus kad bi Rusija uspjela pokoriti Ukrajinu". Nakon što je slovački ambasador pozvan u mađarsko ministarstvo da mu se očita bukvica, Káčer je rekao da mu ne pada na pamet ispričati se.

Spor je, očekivano, eskalirao. Daily News Hungary u srijedu piše: "Slovački ministar vanjskih poslova vulgarno je kritizirao Orbána. Razlog je suradnja mađarskog premijera s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Predsjednik Odbora za vanjske poslove mađarskog parlamenta želi da Káčer posjeti psihijatra".

image

Viktor Orban

Attila Kisbenedek/Afp

Slovački ministar dao si je truda i na Facebooku napisao podužu poruku mađarskom premijeru u kojoj podsjeća na njegove stavove o ratu u Ukrajini, da ne treba pomagati Kijevu, neka ih Rusi pobiju. "Kako odvratno. Kako jadno. Kako nekršćanski. Sveti Martin iz Toursa (rođen u današnjoj Mađarskoj) sramotio bi se zbog takvih kršćana."

Završetak teksta je izuzetno efektan, Káčer piše da "Orbán želi mir. Putinovski mir." Posljednje dvije riječi na ruskom, poruka "našima" iz karpatskog bazena koji podržavaju Putina: "Иди нахуй!" (Idi u k....!).

27. travanj 2024 05:55