StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetALARMANTNE SCENE

Sedmašica na malom odmoru šmrkala bijeli prah, potresna snimka pala u ruke policije: ‘Što da dođe nastavnica, a vi se drogirate?‘

Piše PSD
17. veljače 2022. - 18:26

Šokantna video snimka, nastala u učionici Osnovne škole "Sveti Sava" u Kotor Varošu, u Bosni i Hercegovini, koja prikazuje učenicu sedmog razreda kako šmrče nepoznat bijeli prah te još nekoliko njenih školskih kolega koji to gledaju, podigla je na noge tamošnje prosvjetne djelatnike, ali i policiju, s tim što zasad nije poznato je li u pitanju kokain, smrvljena kreda ili nešto treće, navodi Bh-index, a prenosi Slobodna Dalmacija.

U ovoj odgojno-obrazovnoj ustanovi pretpostavljaju da je snimka nastala prije dva ili tri tjedna, s tim što ni oni, kako tvrde, nisu znali za taj događaj, sve dok im nije dojavljeno, nakon čega su poduzeli sve što je potrebno.

Alarmantne scene

Na snimci, koja je u posjedu "Nezavisnih novina", vidi se nekoliko učenika sedmog razreda, a jedna učenica sjedi na stolu te u ruci drži telefon na čijem se ekranu nalazi nekakav prah. Ona taj telefon dodaje drugoj učenici, koja ravnalom pravi liniju te udiše prah pomoću slamčice. Na snimci se vidi i najmanje jedan dječak, a čuju se i glasovi ostalih učenika. "Što dođe nastavnica, a vi se drogirate", čuje se jedna učenica, dok druga djevojčica nešto kasnije dobacuje da "nije droga". Uz ostalo, čuje se i kako jedna učenica izgovara "kokain", ali i rečenice kao što su "Naspi još malo" i “Jesi gledao 'Rane?'”.

U školi kažu da će policijskom istragom biti utvrđeno o kakvom se prahu radi i je li, eventualno, riječ o kokainu. Bilo da se radi o narkotiku ili nekoj drugoj supstanci, kako primjećuje autor teksta na spomenutom bosanskohercegovačkom portalu, šokantno je već i to što je vidljivo da osnovnoškolci znaju kako se konzumira kokain. U školi ističu da ništa ne sakrivaju pod tepih te da su čim su saznali za postojanje sporne snimke o tome obavijestili nadležne. Sve se, dodaju, događalo u pauzi između sata i natjecanja iz matematike.

– Naravno, obazrivo smo postupili prema djeci. O svemu su upoznati razrednik i stručno-pedagoška služba. Upućen je i dopis Policijskoj stanici Kotor Varoš da nas obavijeste o informacijama koje se odnose na snimku, a obavijestili smo i Ministarstvo prosvjete i kulture RS – rekao je Dušan Petrušić, ravnatelj OŠ "Sveti Sava".

Roditeljski sastanak

Petrušić dodaje da je prekjučer, odnosno u utorak, obavljen razgovor s roditeljima dvoje učenika sa snimke, a isto će biti učinjeno i s roditeljima ostalih učenika koji su u kritičnom, zabilježenom trenutku bili u učionici.

– Neki se roditelji mogu odazvati, neki nisu mogli odmah. Evo, danas je i roditeljski sastanak. Ta djeca su i dalje u nastavnom procesu i mi vodimo veliku brigu o njima. Djeca su nam prioritet – istaknuo je ravnatelj.

Na pitanje kakva je daljnja procedura, odnosno hoće li netko od djece biti testiran na prisutnost narkotika u organizmu, Petrušić odgovara da bi više informacija o tome trebala imati policija.

– Poražavajuća je činjenica da se ovo dogodilo. Snimka jest upalila alarme i mi ne želimo ništa sakriti. Cilj nam je pokazati da se ovakve stvari ne smiju događati u školskoj ustanovi niti bilo gdje drugo, jer mi smo i odgojna i obrazovna ustanova – rekao je Petrušić.

Anoniman izvor

Iz Policijske uprave Banjaluka potvrđeno je da su pripadnici Policijske stanice Kotor Varoš 8. veljače zaprimili anonimno snimku na kojoj se vidi kako maloljetna osoba u prostorijama osnovne škole u Kotor Varošu konzumira nepoznatu supstancu koja asocira na drogu.

– Policijski službenici su poduzeli sve neophodne mjere i radnje iz svoje nadležnosti te nije utvrđeno o kojoj supstanci se radi – rekla je glasnogovornica Danijela Mučibabić.

Prema njezinim riječima, o događaju je obaviješten dežurni tužitelj Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, koji se izjasnio da u konkretnom događaju nema elemenata kaznenog djela.

– Policijski službenici i dalje poduzimaju sve mjere i radnje u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti ovog događaja. Također, obaviješten je i Centar za socijalni rad Kotor Varoš, koji će poduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti – navodeli su iz policije za Bh-index.

28. travanj 2024 21:38