StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetŠESTA GODINA PROJEKTA „PUTEVIMA BOKELJSKIH HRVATA“

Sanja Putica otvorila izložbu koja izaziva velike emocije i divljenje

Piše A.Ke.
22. lipnja 2024. - 18:35

Na više od 20 fotografija izložbe Koracima predaka, taktom kola sv. Tripuna i glasom Malog admirala ispričana je povijest, prikazana sadašnjost, ali i dan je uvid u budućnost bokeljskih Hrvata i bogatstva impresivnog kulturnog nasljeđa. Izložba ostaje otvorena u Staklenoj galeriji kulturnog centra „Nikola Đurković“ u Kotoru do 28. lipnja 2024.

Otvaranju izložbe nazočila su dvojica izaslanika, supokrovitelja projekta Predsjednika Crne Gore Dejan Vukšić te Predsjednika Republike Hrvatske Nj.E. Veselko Grubišić. “Važno je da se ovaj projekt u kontinuitetu odražava pod supokroviteljstvima dvaju Predsjednika bez obzira na političke opcije!” – izjavio je Dejan Vukšić, savjetnik Predsjednika Milatovića za sigurnost i obranu, dok je Veleposlanik RH u Crnoj Gori Nj.E. Veselko Grubišić dodao: „Ovaj projekt meni je jako važan. Tu sam od početka i svaki sam puta bio izaslanik Predsjednika. Izložba je fenomenalna. Nematerijalnu baštinu vidim kao dio imidža. Sve ove fotografije govore jako puno. Kada razmišljam o bokeljskom Hrvatu, vidim mornara, vidim kozmopolita, graditelja. Susjedi smo i uvijek nam je suradnja bolja nego bilo koji oblik konfrontacije. Ponosan sam na ovu izložbu te kontraste koji su na fotografijama!“

Izložbu su posebno emotivno doživjeli članovi Bokeljske mornarice Kotor koji su i fotografirani za ovu izložbu na ovogodišnjim Tripundanskim svečanostima. „Iznimno sam zadovoljan izložbom kao i samim projektom. Jako me raduje što je nakon Zagreba izložba otvorenai u Kotoru. Drago mi je da mogu još jednom pokazati vezu ove nošnje i ovog naroda.“ - rekao je admiral Bokeljske mornarice Mirko Vičević.

Fotografije koje su snimili fotografi Krsto Vulović i Filip Popović, među prvima su razgledali i potpredsjednik Općine Kotor Nebojša Ševaljević, predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović te Generalna konzulica RH u Kotoru Jasminka Lončarević koja je tom prigodom rekla: „Posebna čast mi je biti dio ovog projekta već 6 godina i drago mi je što nas ovaj projekt tako dugo okuplja. Ove godine je to izložba Bokeljske mornarice koja pokazuje i važnost Hrvata. Nadam se da će odazvati što veći broj ljudi jer je ovo za nas jedan poseban trenutak.“

„Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore podrška je projektu već šest godina. Ova izložba je dokaz zajedništva Bokelja i Hrvata te samim projektom demonstriramo to zajedništvo koje je zalog za naše mlade i našu zajedničku budućnost.“ Izjavio je predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, Zvonimir Deković.

„Šest godina u okviru projekta Putevima bokeljskih Hrvata promoviramo suradnju dviju država temeljenu na tradiciji, kulturi, edukaciji. Ponajviše nastojimo osvijestiti važnost očuvanja nacionalnog identiteta Hrvata u Boki i njihovu važnost u ukupnom identitetu Crne Gore. Sigurna sam da se ni ubuduće nećemo umoriti radeći na projektu i osmišljavajući nove kulturne sadržaje, ne radi nas samih, nego radi novih generacija kojima to treba osvijestiti!“ – izjavila je ambasadorica projekta Sanja Putica.

 

22. lipanj 2024 18:36