StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTamna strana rata

Ruska pukovnija navodno je izgubila 2500 netom mobiliziranih vojnika u samo dva tjedna borbe. Odlazak u Svatove im je postao drugi naziv za smrtnu kaznu

Piše D.K./sd
18. studenog 2022. - 15:37

Ukrajinska 92. mehanizirana brigada ubija ruske regrute onoliko brzo koliko Kremlj može izgurati nesretne i politički nepodobne regrute na front u blizini okupiranog grada Svatove, nedaleko od Severodonjecka. Pustopoljina Donbasa postala im je masovna grobnica, piše Forbes citirajući ukrajinske vojne izvore, piše Slobodna Dalmacija.

     „Mi smo samo meso, samo jebeno meso", rekao je jedan ruski vojnik u presretnutom telefonskom razgovoru koje popularni račun @wartranslated prevodi na engleski i uslužno nudi na društvenim mrežama.  

image

Ruski vojnici

Olga Maltseva/Afp

Poziv navodnog pripadnika 362. motorizirano-streljačke pukovnije oslikava prilično turobnu svakodnevicu netom mobiliziranih. Ruska 362. i sestrinska joj 346. motorizirana pukovnija imaju zapovijed držati linije oko Svatova kako bi usporili ili zaustavili prodor ukrajinske 92. mehanizirane brigade prema Severodonjecku. Ovaj grad su ruske snage zauzele u srpnju nakon mjeseci teških borbi.  No, ruske pukovnije, djelomično popunjene svježim regrutima tijekom rujna i listopada, beznadno su bezuspješne u izvršavanju zadaće usporavanja Ukrajinaca.

 “Nemamo ništa!”, viče u telefonskom razgovoru jedan od 300 tisuća netom regrutiranih. “Kako se možemo boriti goloruki protiv minobacača i tenkova?”

image

Ruski regruti: ndavno mobilizirani, a već pokojni

Arkady Budnitsky/Anadolu Agency Via Afp

Neusklađenost u opremi nije iznenađenje boljim poznavateljima odnosa snaga na ovom dijelu bojišta. Ukrajinska 92. mehanizirana brigada je dobrovoljačka postrojba s dobro održavanim tenkovima T-64 i borbenim vozilima BTR. Od početka ruskog rata protiv Ukrajine u veljači, brigada se dosad borila i pobijedila u nizu bitaka u Harkivskoj oblasti, sjeverno od Svatova. Sad ima Severodonjeck na nišanu.

Nasuprot tome, 362. ruska motorizirano-streljačka pukovnija je otprilike jednako i kažnjenička kolonija i borbena formacija. Njezini časnici izdaju nemoguće zapovijedi i prijete regrutima teškim kaznama ako se slučajno povuku, a onda nestaju u relativnoj sigurnosti pozadinskog područja. Neobučene regrute ostavljaju na milost i nemilost, da se bore gotovo goloruki i bez vodstva, protiv trenutno najiskusnije mehanizirane brigade na svijetu.

Odlazak u Svatove postao je, kakve li ironije, druga riječ za smrtnu kaznu za ruske vojnike.

image

Putinovo topovsko meso

Arkady Budnitsky/Anadolu Agency Via Afp

"Zapovjednik našega bataljuna sere da ih moramo zadržati barem dva tjedna, dok ne stignu zamjenske trupe“, objasnio je pozivatelj sugovorniku u Ruskoj Federaciji. "Kako možemo ovdje izdržati dva tjedna?" Pukovnija je imala 2500 poginulih, polovicu svojega ukupnoga ljudstva, samo u prethodnih 12 dana, tvrdi u ovome pozivu navodni pripadnik ruske 362. pukovnije. Prema njegovim riječima, sad samo 100 preživjelih pokušava zadržati položaje koje 2500 muškaraca nije uspjelo održati u prvoj polovici mjeseca. A kad su se žalili da nemaju čime ratovati, dodao je, nadređeni su ih nazivali dezerterima i prijetili im zatvorskom kaznom. I kad je 300 ranjenika otpuzalo s prve crte, časnici pukovnije su i njih proglasili dezerterima.

"Strpajte nas u zatvor", rekli su neki od mobiliziranih svojim nadređenima, tvrdi Rus u ovome razgovoru. Bolji je i zatvor, nego grob.

image

Jučer civil, danas ratnik

Arkady Budnitsky/Anadolu Agency Via Afp

Ono što je zanimljivo za Ruse opkoljene oko Svatova je da ni njihove regularne jedinice ne prolaze puno bolje od mobiliziranih prije mjesec dana. Pukovnije lako naoružanih regruta se masakriraju, ali ukrajinski vojnici zarobili su u srijedu tri netaknuta tenka T-72B3. Njihove iskusne ruske posade, nakon što se na njih zapucalo, pobjegle su s blatnjavog polja u blizini Svatova i ratne strojeve prepustili domaćinima.

26. lipanj 2024 06:45