StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDOMIŠLJATI PREVARANTI|

PUN IH JE INTERNET Kredit isplaćujemo čim uplatite 3 tisuće kuna! Jamstvo? Naš kršćanski odgoj!

Piše napisao i snimio: Ahmet KALAJDŽIĆ
1. listopada 2020. - 11:51
-Sin je kao izvrstan učenik odlučio studirati u inozemstvu. Uspjeli smo pokriti većinu troškova, ali je zbog avansa stanarine za tri mjeseca, troškova puta i kupnje knjiga trebalo nam je još 20 tisuća eura. Kako se bavim iznajmljivanjem, a korona mi je odnijela ovogodišnji prihod, nemam toliko novaca pa sam se odlučila za gotovinski kredit. Znala sam da su banke pooštrile uvjete kreditiranja, ali i da su mnogi Dubrovčani preko noći prešli u kategoriju nesolventnih. Banke paze i zato jer više ne mogu plijeniti trećinu nego samo četvrtinu plaće, pa mi je preostalo potražiti pomoć na internetu - ispričala nam je čitateljica koja se našla na udaru internetskih prevaranata.

'Ko jaje jajetu

- Na Facebooku sam otkrila brojne stranice s pozivom "Uzmi cash sada". Počeli su me bombardirati oglasima o povoljnoj pozajmici, a kad sam ih par nazvala, shvatila sam da su to poligoni na kojima se love žrtve. Ipak sam popunila upitnik koji su mi poslali i zatražila ugovor kako bi utvrdili međusobne obveze. Jer, znam da ni kamatar ne posuđuje bez jamstva, a htjela sam doznati što oni trebaju. Za traženu su pozajmicu poslali obrazac s zaglavljem i logom Hrvatske pošte, Hrvatske poštanske banke i Western Uniona, za koji su mi u Pošti rekli da je "sličan originalu kao jaje jajetu". Na obrascu je pisalo da je na moj bankovni račun uplaćeno 150 tisuća kuna, ali je polovica šifre od osam znamenki bila zatamnjena. Za slanje tog dijela šifre i "preuzimanje novca" tražili su uplatu 3.000 kuna te sam ih pitala čime, ako im uplatim taj novac, jamče isplatu kredita. Tad su me nazvali posredstvom Messengera te me neki muškarac s BiH-naglaskom počeo uvjeravati kako je on 'kršćanski odgojen' te da je to vrlo jako jamstvo. To sam shvatila kao definitivnu potvrdu sumnji u prijevaru. Uz olakšanje zbog spoznaje da nisam nasjela, nastavila sam razgovarati kako bih doznala što više detalja. Znam kako nisam jedina koja zbog uslijed korona-sezone nakon lockdowna traži pozajmicu koju trebaju. I neki moji susjedi su u problemima s novcem a takvi su idealne mete za prevarantsku igru i 'navlakuše' ovog tipa - ispričala nam je sugrađanka koja je, na upit kako je mogla tek tako dati broj bankovnog računa, uzvratila:- Nemam odobren minus pa ga nisu mogli teretiti jer na računu nikad nije više od desetak kuna. Stoga nisam ništa riskirala!

Samo dobrim ljudima!

Prisjeća se kako su smutljivci tvrdili kako rade posve čisto, a kad sam im SMS-om poručila da je strašno čime se bave u ovo vrijeme i da su mi na pošti rekli da je limit Western Uniona manji te da ne dostavljaju tako veliki iznos, nisu se smeli. Rekli su da je to kreditni transfer koji potpisao njihov izvršni direktor te da se ugovor potpisuje pri isplati, što mnogi korisnici hvale. Već ljuta zbog njihova izmotavanja, zaprijetila sam da će policija preko IP-adrese doznati tko su i odakle su te da ih čeka kazna. Prepiska je tad prekinuta - govori Dubrovkinja.
Pokazalo se da to nije bio jedini pokušaj prijevare. Druga nam je sugrađanin (podaci također poznati redakciji) otkrio kako su mu kao uvjet za pozajmicu od 40 tisuća kuna tražili polog od 107 eura "za registraciju podataka". Iz SMS- korespondencije vidi se da ga je kreditor uvjeravao kako posuđuje novce samo dobrim ljudima, da poštuje "zakon karme i zlatno pravilo da se ne povrijede susjedi, što je temelj poslovanja u našoj regiji". Kreditor- prevarant ga je uvjeravao da neće odstupiti od svojih standarda, a kao jamstvo za uplatu pozajmice (opet!) ponudio svoj kršćanski odgoj! Sugovornk je shvatio da je riječ o mutikaši kojemu je cilj izvući polog:
- Ako uspije prevariti barem jednog naivca dnevno, osigurao je mjesečnu plaću od više tisuća eura - izračunao je Dubrovčanin.
Najbolje oružje: znanje

Iz PU dubrovačko- neretvanske ističu da još nema ni jedne prijave za takvu prijevaru:-Primjetan je sve veći broj različitih oblika prijevare građana internetom koji je vrlo privlačan za kibernetičke kriminalce. Koriste se profinjenim obećanjima i trikovima da bi izvukli novac ili vrijedne podatke. Online prevaranti će učiniti sve što treba da ih dobiju uz sve inovativniji način, a najefikasnija obrana je obrazovanje mogućih žrtava. A to može biti svatko od nas. Podizanje svijesti o tome kako otkriti tehnike prevare učinit će sigurnijima sve korisnike i njihove financije. Sedam najčešćih financijskih online prijevara su CEO (direktorska) kad se varalice pretvaraju da su vam šefovi i lažima navode na uplatu novca na njihov račun; dok kod prijevara s računima varalice glume da su klijenti ili dobavljači te vam za uplate daju svoj umjesto starog bankovnog računa. Više je i krađa identiteta: Vishing je kada vas prevaranti telefonski navode da otkrijete osobne, financijske ili sigurnosne podatke ili da im se uplatiti novac; Phising je krađa identiteta lažnim e-mailovima kojima prevaraniti traže dostavu novčanih ili sigurnosnih podataka, a Smishing pokušaj dobivanja tih podataka SMS-porukama.
Tu su i prevare krivotvorenim web- stranicama banaka: koristi se lažna e-pošta banke s poveznicom na krivotvorenu mrežnu stranicu. Klikom na link koriste se razne metode prikupljanja financijskih i osobnih informacija, a sranica izgleda kao i prava ali s nekoliko malih razlika. U romantičnim prevarama varalice se pretvaraju da žele romantičnu vezu, a kriju se na stranicama za upoznavanje, a tu je i moguća krađa osobnih podataka koji se prikupljaju preko društvenih mreža- kaže glasnogovornica dubrovačke PU Andrijana Biskup te navodi kako još postoje investicijske i prijeve u online kupovini kad se lako zaključi da smo na tragu pamentnog ulaganja.
19. travanj 2024 19:20