StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKRIZNI STOŽER JAVLJA

Prvi preminuli na dubrovačkom području, imao je 85 godina i već je otprije bio narušenog zdravlja

Piše DML
5. travnja 2020. - 12:32
Dubrovnik je zabilježio prvog preminulog sugrađanina od COVID-19.
Na press konferenciji Županijskog kriznog stožera župan Nikola Dobroslavić izrazio je sućut obitelji preminuloga. 
- To sve pokazuje da smo još uvijek u ozbiljnom vremenu ugroze i da moramo nastaviti sa svim mjerama koje smo i dosad poduzimali. Borimo se za zdravlje naših sugrađana i svaki život. Pridržavanjem mjera omogućavamo našem zdravstvenom osoblju da mogu svakome pružiti zdravstvenu skrb. Imam dovoljno kapaciteta i u bolnici i u Studentskom domu i želimo da tako ostane, a ostat će samo ako se svi budemo pridržavali svih mjera - rekao je župan. 

Dvoje izliječenih 

Četvoro pacijenata je prebačeno za Split, a jedna osoba zaražena koronavirusom za Zagreb - rekao je Joško Cebalo i izrazio sućut obitelji preminuloga. 
- Do sada je iz Dubrovačko-neretvanske županije prema Zagrebu upućeno 502 uzorka na analizu, 62 su pozitivna i očekujemo rezultate još jednog. Hospitalizirano je trenutno 14 osoba, 8 ih je smješteno u bolnici, a 6 u Studentskom domu gdje je pripremljeno 250 kreveta, te očekuju isporuku još 200 kreveta. Imamo dvije izliječene osobe - istaknuo je Cebalo, te na novinarsko pitanje o dronovima odgovorio da je nabavljeno nekoliko dronova koji bi nadgledali kretanje građana, pa čak mjere i temperaturu tijela, za sada se neće koristiti, ali ako bude potrebe, hoće, kao što je već slučaj u Osijeku.

Požar

Cebalo je rekao da je požarom u Smokvici zahvaćeno 50 hektara terena. Požar gase i dva kanadera, uz 50-tak vatrofgasaca s cijele Korčule. Iako su upozoeni da se ne pali na otvorenom prostoru, imaju indicije da je ovaj požar nastao upravo iz tog razloga, istaknuo je Cebalo, te apelirao na ljude da to ne čine.
Požar u Orebiću na odlagalištu stavljen je pod nadzor i na njemu dežuraju vatrogasci. 

Pregledi se odvijaju

Ravnatelj bolnice dr. Marijo Bekić naglasio je da se Opća bolnica brine o 14 pacijenata s koronavirusom, 7 je dobrog općeg stanja na Odjelu za zarazne bolesti, jedan je na respiratoru na intenzivnom liječenju i 6 u sekundarnoj ustanovi, u Studentskom domu, koji je s bolnicom povezan informatički i organizacijski. O njima brinu medicinske sestre iz Poliklinike Glavić, jedan liječnik iz bolnice i glavna sestra iz bolnice, a svi su liječnici na raspolaganju kroz konzilijarnu djelatnost, rekao je Bekić. 
- Imali smo i dva transporta, jedan prema Križinama na respiraciju, gdje je naših četvoro pacijenata koji su intubirani, te jedan  mlađi, transplatirani pacijent koji je premješten je u Kliniku za zarazne bolesti 'Fran Mihaljević' zbog svoje kronične bolesti. 
- Na žalost, izgubili smo borbu za život 85-godišnjeg pacijenta koji je primljen oko ponoći s petka na subotu, koji je već prije bio preteškog općeg stanja. U Općoj bolnici Dubrovnik nema novih pacijenata niti novog medicinskog osoblja koje bi bilo isključeno - danas je to 6 liječnika i 11 medicinskih sestara, te dva nemedicinska djelatnika. I dalje imamo jednog liječnika i jednu medicinsku sestru pozitivnih na COVID-19, u samoizolaciji su i dobrog općeg stanja - rekao je dr. Bekić, te na novinarsko pitanje o pregledima onkoloških pacijenata, odgovorio da se svi neophodni pregledi odvijaju. 

Zarazili članove obitelji

Ravnatelj dubrovačkog HZZJ-a dr. Mato Lakić istaknuo je da imamo 12 novozaraženih, jedan je zdravstveni radnik koji nije iz bolnice, ali je kontakt drugog zdravstvenog radnika, te dvije obitelji s po dva novozaražena koji su zarazili bliske članove obitelji. Tu je osoba iz Konavala čija je djevojka pozitivna na COVID-19, te bračni par iz Dubrovnika za koji još istražuju kontakte, odnosno izvor zaraze, rekao je Lakić. Imaju i osobu iz Ploča za koju se istražuje izvor zaraze, te na žalost, preminulu osobu. 
- Trenutno su 32 muškarca i 30 žena zaraženo, prosječne dobi 52 godine. Dolaze iz Dubrovnika, njih 25, te 24 iz Konavala, 5 iz Trpnja, 3 iz Kule Norinske, po dvoje iz Župe dubrovačke i Ploča, jedna iz Vele Luke. 
Načelnik PU dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević izrazio je sućut obitelji preminuloga te apelirao na kršćane u tjednu u kojem se slavi Uskrs da se ne grupiraju na otvorenom, na misama preko razglasa, jer je već bilo takvih dojava.
Luka Lulić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu DNŽ, izvijestio je da je jedna njihova nemedicinska djelatnica koja nije bila u kontaktu s pacijentima. Trenutno je u samoizolaciji i dobrog općeg stanja. 
23. travanj 2024 18:40