StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOTOČNO ZDRAVSTVO

Provjerili smo trebate li se zabrinuti ako vam skoči febra na dok ste na Mljetu, Kalamoti, Šipanu….

Piše Kristina Filičić
4. svibnja 2022. - 18:53

Na Mljetu su dvije ordinacije obiteljske medicine, jedna radi stalno, druga povremeno. Naime, natječaj za radno mjesto u ambulanti u Babinom polju je trajno otvoren, ali nedostaje zainteresiranih kandidata, iako je smještaj osiguran.

- Mljećani i njihovi gosti imaju doktora koji radi doslovno 24 sata, radi svoju smjenu ali je u pripravnosti i za hitnu medicinu. To je dr. Sandra Benković, ona nije pri Domu zdravlja Dubrovnik. Riječ je o privatnoj ordinaciji ali u sustavu javnog zdravstva – pojašnjava ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik dr. Branko Bazdan.

Inače, dr. Benković liječnica je u ambulanti u Nacionalnom parku Mljet u Goveđarima.

U sklopu Doma zdravlja Dubrovnik ordinacije obiteljske medicine djeluju i na Elafitima. Kada je u pitanju elafitsko otočne tu je, smatra Bazdan, zdravstvena 'pokrivenost' dobra.

- Imamo na Koločepu cjelogodišnju turističku ambulantu koju sufinancira i Grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija. Imamo doktore i na Lopudu i na Šipanu koji redovno rade i tamo nema potrebe za dodatnim stručnim timovima u sezoni – kaže ravnatelj dubrovačkog Doma zdravlja. Koločepska ordinacija je ustvari cjelogodišnja turistička ambulanta i, često je tako nazivaju, nadstandard za stanovnike Koločepa.

Pitali smo ravnatelja Bazdana za ocjenu dostupnosti zdravstvene skrbi stanovnicima spomenutih otoka:

- Do sada je to bilo dobro pokriveno, nije bilo nikakvih primjedbi i mislim da će biti isto tako i ove godine.

Za ovu turističku sezonu, Bazdan je još spomenuo, ukoliko se pronađe zdravstveni kadar,aktivirat će se turističke ambulante na Mljetu, u Stonu i povijesnoj jezgri Dubrovnika.

02. lipanj 2024 03:21