StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPRAVEDNIJI MODEL?

Provjerili smo hoće li dubrovačke srednje škole uvesti prijamne ispite na upisu u prvi razred. Jedna škola intervjuira kandidate

Piše Silvia Rudinović
17. veljače 2022. - 14:50
'Zna se da postoje razlike u znanju u odnosu na ocjene koje se povezuju s nastavnikom pojedinog predmeta'Tonci Plazibat/Cropix

Predložene izmjene Pravilnika o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u prvi razred srednje škole, objavljene u utorak na e-savjetovanju, zaintrigirale su i ravnatelje dubrovačkih škola. Sve škole koje to žele, mogu uvesti prijamne ispite bez posebnih uvjeta koji su dosad bili na snazi, a rezultati provjere iz pojedinih predmeta imat će veću ulogu nego ranije.

- U Biskupijskoj klasičnoj gimnaziji Ruđera Boškovića s pravom javnosti Dubrovnik, za sada nismo namjeravali uvesti prijamne ispite. Naime, u našoj školi već nekoliko godina provodimo razgovor s kandidatima za upis, koji donosi jedan bod. Također, imamo i bodovni prag za upis. U školu se upisuju odlični učenici, postoje razlike između pojedinih škola, međutim učenici koji žele ozbiljno raditi brzo premoste te razlike - kažu u Biskupijskoj klasičnoj gimnaziji.

image
Don Josip Lebo, ravnatelj Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića Dubrovnik - škole koja pri upisu provodi intervjue s učenicima
Tonći Plazibat/cropix

Ova škola godišnje upisuje jedan razredni odjel, a rezultati učenika dubrovačke Klasične gimnazije na državnoj maturi su iznadprosječni.

Što će reći Nastavničko vijeće?

Provjeru znanja pri upisu u srednju školu dosad su provodile malobrojne obrazovne ustanove u koje se upisuju samo učinici s maksimalnim brojem bodova.

- Svakako ćemo o tome razgovarati na Nastavničkom vijeću, iako smo dosad više-manje upisivali sve one koji su se željeli upisati, podnoseći zahtjev Ministarstvu za povećanjem upisne kvote. Međutim, razmotrit ćemo i tu opciju uvođenja prijamnih ispita – kaže ravnateljica Gimnazije Dubrovnik Katarina Tolja.

image
Katarina Tolja: "Nekad se primijeti razlika u određenim predmetima iz određenih škola"
Božo Radić/cropix

Prema predloženim izmjenama, srednje škole će moći provoditi provjere posebnih znanja iz Hrvatskoga jezika, Matematike, prvoga stranog jezika te nastavnih predmeta važnih za nastavak obrazovanja u pojedinim programima od kojih su dva propisana Popisom predmeta posebno važnih za upis, a jedan će samostalno odrediti sama škola. Ako dvoje ili više kandidata na zadnjem mjestu ljestvice poretka imaju isti ukupan broj bodova iz zajedničkog i dodatnog elementa vrednovanja, upisuje se onaj kandidat koji je ostvario veći broj bodova iz provjere posebnih znanja.

Učenik koji osnovnu školu nije završio s prosjekom 5.0, uspješno riješenim prijamnim ispitom može nadoknaditi manji broj bodova pa čak i preteći superodlikaše. Srednje škole su i dosad mogle, ali samo u opravdanim slučajevima, provoditi provjere posebnih znanja. Morale su pritom dokazati da su u prethodnoj školskoj godini temeljem ostalih elemenata vrednovanja upisale kandidate u rasponu od četiri posto maksimalnog broja mogućih bodova. Na temelju provjera kandidat je mogao ostvariti najviše pet, a sad se i to mijenja pa ministar Radovan Fuchs predlaže da prijamni ispiti donose 10 bodova. Iako nema savršenog modela, ovaj bi trebao biti nešto pravedniji.

Mnogo odlikaša

Više od polovice učenika osnovnih škola u Dubrovačko-neretvanskoj županiji prošlu školsku godinu je završilo odličnim uspjehom. Čak 40,53 posto učenika osmih razreda su bili odlikaši. Postoji li značajna razlika u znanju s kojim ulaze u srednjoškolski sustav s obzirom na školu ili mjesto iz kojeg dolaze?

-Nekad se primijeti razlika u određenim predmetima iz određenih škola, ali svi koji su spremni ustrajno raditi već u prvoj godini gimnazijskog školovanja kod nas nadoknade taj svoj nedostatak iz osnovne – kaže Tolja.

Ravnateljica Gimnazije izdvaja učenike škola Mokošica, Marin Držić i Montovjerna po usvojenom znanju, ali naglašava kako je u konačnici sve na pojedincu.

image
'Svakako ćemo o tome razgovarati na Nastavničkom vijeću, iako smo dosad više-manje upisivali sve one koji su se željeli upisati', kaže ravnateljica Gimnazije Dubrovnik
Tonci Plazibat/Cropix

- Zna se da postoje razlike u znanju u odnosu na ocjene koje se povezuju s nastavnikom pojedinog predmeta. Osobno mislim da su prijamni ispiti dobar potez upravo kako bi se provela provjera znanja, a učenici ne bi toliko ovisili o subjektivnoj ocjeni nastavnika – kaže Antonio Lučić, ravnatelj Pomorske i tehničke škole u Dubrovniku, zagovornik male mature jednake za sve učenike u Hrvatskoj.

Ova je škola lani imala dobar interes za upis, prije svega za elektrotehnički smjer, ali ne toliki da bi uveli prijamni ispit. Očekuje se da će o predloženom pravilniku za upis u srednje škole u petak raspravljati i Udruga srednjoškolskih ravnatelja Hrvatske, kaže Ina Žderić, članica njihova Predsjedništva i ravnateljica Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića Ploče.

03. svibanj 2024 17:27