StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetINTELEKTUALAC I PACIFIST|

PREMINUO KNJIŽEVNIK JEVREM BRKOVIĆ Otišao je čovjek koji je među rijetkima osudio crnogorsku agresiju na Dubrovnik i solidarizirao se sa žrtvama

Piše DV
25. siječnja 2021. - 09:58

U nedjelju je u 88. godini preminuo crnogorski književnik Jevrem Brković koji je stvarao više od pola stoljeća, a istaknuo se i po javnom angažmanu oko antiratnog aktivizma te protivljenja režimu Slobodana Miloševića. Brković je 1991. bio među rijetkim Crnogorcima koji su javno progovorili o agresiji na Dubrovnik i okolicu, a potom se zbog nje i ispričali svim žrtvama i stradalnicima. Također je kritizirao sunarodnjake koji su sudjelovali u vojnim operacijama i rušilačkim pohodima u Hrvatskoj.

Brković je zbog svojih stavova morao emigrirati u Zagreb gdje ostaje do kraja 1990-tih. Ostat će upamćena njegova rečenica iz listopada 1991. da se u napadu na Dubrovnik ne radi o očuvanju Jugoslavije, već o agresiji na Hrvatsku: „Crna Gora je od jutros u ratu s Hrvatskom!“, rekao je taj mirotvorac,  borac protiv nacionalizma i jedan od osnivača Crnogorskog PEN centra i Dukljanske akademije nauka i umjetnosti.

Brković je, nadahnut ratnim pustošenjem dubrovačkog područja napisao i pjesmu 'Dubrovniče, oprosti'.

Nakon raspada Jugoslavije, pisao je i o vezama crnogorske vladajuće političke i poslovne elite s organiziranim kriminalom.

Poznati književnik i jedan od najistaknutijih crnogorskih pjesnika 20. stoljeća, Brković je rođen 29. prosinca 1933. godine, školovao se u Titogradu i Sarajevu, gdje je završio Višu novinarsku školu. Prve pjesme objavio je u crnogorskoj ‘Pobjedi’, ‘Omladinskom pokretu’, ‘Stvaranju’, sarajevskoj ‘Zori’ i beogradskom ‘Ninu’.

Iz Sarajeva je prešao u Beograd, gdje je radio u Ministarstvu vanjskih poslova (Institut za međunarodni radnički pokret), Borbi, Novostima, Radu. U Titograd se vraća 1958. godine i sve do umirovljenja radi na Radio Titogradu.

19. travanj 2024 09:53