StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSJEDNICA VLADE|

PREMIJER ANDREJ PLENKOVIĆ:Vlada nema luksuz biti u cipelama poduzetnika! Sada kad je počelo ići nabolje, žele otvaranje svega. E, pa ne može to tako!

Piše dv
4. veljače 2021. - 11:57

Na sjednici Vlade, RH koja je u tijeku premijer Andrej Plenković kazao je kako po pitanju epidemije, broj zaraženih pada, prenosi Jutarnji list. - Peti smo u EU po tjednom prosjeku novozaraženih. Smanjuje se broj preminulih i ono što je posebno važno je da nastavimo trend. Brojne zemlje unutar EU pooštravaju mjere, a mi smo došli u poziciju da možemo ići u postupno popuštanje mjera. Uz veliki oprez vodimo računa da sve ono što činimo protiv ove globalne pošasti bude postupno i balansirano u cilju zaštite građana. Vlada nema luksuz biti u cipelama epidemiologa ili poduzetnika. Taj luksuz nemamo. Drugi akteri koji nemaju tu odgovornost to mogu. Mi moramo voditi računa o funkcionalnosti gospodarstva, društva, javnih financija... U tom pogledu u demokraciji je normalno da postoje prosvjedi, protesti koji ne moraju biti na tragu Vladinog puta. No ono što je važno je da trebamo staviti na stol činjenice i argumente. U brojnim EU zemljama su zatvorene trgovine, javni prijevoz, škole, uveden policijski sat. Postojao je ogroman pritisak aktera, javnosti, kada se trebalo sve zatvoriti, a sada kad je sve u Hrvatskoj počelo ići nabolje, ti isti akteri žele otvaranje svega. E, pa ne može to tako. Ne zato što mi to ne bismo htjeli, nego zato što to nije realno - rekao je Plenković.

- Pokazali smo da stojimo uz radnike u privatnom sektoru. Isplaćeno je 9 milijardi kuna. Tu govorimo o neto iznosu. Vodimo računa da je to 10 posto proračuna. Mi ćemo od studenog do veljače isplatiti dvije i pol milijarde kuna. Mjere za očuvanje radnih mjesta su produljene sa siječnja na veljaču. Danas u Hrvatskoj u odnosu na prosinac 2019. imamo 8900 osiguranika manje. Uspjeli smo sačuvati radna mjesta. Želimo proći kroz ovih nekoliko tjedana zime i onda omogućiti kroz proljeće normalizaciju života i gospodarstva. To je naš strateški cilj i mi ćemo do njega doći. Zato apeliram na strpljivost. Nitko nije oduševljen što donosi restriktivne mjere. Ali, moramo se prisjetiti situacije kad je zdravstveni sustav bio preopterećen. Izdržimo još malo i zajednički krenimo u normalizaciju života - poručio je Plenković, donosi Jutarnji list.

24. travanj 2024 03:15