StoryEditorOCM

Poznati detalji akcije spašavanja na Braču: Dvojica muškaraca i žena vatrogasce su dočekali ozlijeđeni, krvavi, u svjesnom stanju. Pilot se javio kontrolnom tornju...

Piše PSD.
28. lipnja 2022. - 14:46

Putnici zrakoplova Cessna koji se u utorak u jutarnjim satima srušio u brdskom dijelu otoka Brača, prekrivenom šumom i makijom, nedaleko od Pustinje Blaca, vatrogasce su dočekali ozlijeđeni, krvavi, u svjesnom stanju.

Pilota i i dva putnika s panoramskog leta, mušku i žensku osobu, strane državljane, vatrogasci su odmah uočili uokolo devastiranog zrakoplova, ležali su na tlu u blizini Cessne u iščekivanju pomoći.

image
Hrvatska Vatrogasna Zajednica
image
Hrvatska Vatrogasna Zajednica

Prebačeni su odmah na nosila, nakon čega su ih prenijeli do puta. Kolima Hitne pomoći su transportirani do Zračne luke Brač, te helikopterom HRZ-a u splitsku bolnicu.

Zbog potencijalne opasnosti od požara oko olupine dežuraju vatrogasci, a mjesto pada zrakoplova osiguravaju i policijski službenici. Kronologiju akcije spašavanja ispričao nam je Srđan Kuščević pročelnik područnog ureda Civilne zaštite.

image
Saša Burić/Cropix
image
Hrvatska Vatrogasna Zajednica

- Operativni centar CZ u utorak u 9.37 sati od hrvatske kontrole zračnog leta zaprimio je informaciju o padu zrakoplova Cessna, na području otoka Brača nedaleko od Pustinje Blaca. Županijski centar 112 Split obavještava potom sve snage da izađu na teren u potragu za zrakoplovom. U međuvremenu se pilot zrakoplova javio kontrolnom tornju na Braču. Nedugo zatim vatrogasci pronalaze zrakoplov i tri unesrećene osobe koje su bile pri svijesti – veli pročelnik Kuščević.

Na naše pitanje jesu li manja brzina i niski let, čemu je malo prije pada svjedočio čuvar Muzeja Pustinje Blaca, te makija koja pokriva teren bila ta sreća u nesreći koja je pilota i putnike spasila od težih ozljeda, pročelnik Kuščević za sada nije mogao dati odgovor. Istraga će, kaže, pokazati što se dogodilo u incidentu koji na sreću nije završio sa smrtonosnim posljedicama.

image


 

Saša Burić/Cropix
image


 

Saša Burić/Cropix
29. svibanj 2024 00:36