StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVILI BEROŠ |

POTVRĐEN ŠESTI SLUČAJ ZARAZE KORONAVIRUSOM U HRVATSKOJ Riječ je o pacijentu iz Rijeke

Piše Jutarnji.hr
29. veljače 2020. - 17:02
Zagreb, 270220. Ravnateljstvo civilne zastite. Konferencija za medije Stozera civilne zastite Republike Hrvatske na temu koronovirusa. Na fotografiji: Vili Beros. Foto. Damjan Tadic/CROPIXCROPIX
U Hrvatskoj je potvrđen šesti slučaj zaraze koronavirusom, potvrdio je ministar zdravstva Vili Beroš na redovitoj konferenciji za novinare kriznog stožera, piše Jutarnji

Riječ je o pacijentu u Rijeci, bliskom kontaktu trećeg bolesnika iz Rijeke, rekao je ministar Beroš navodeći da je stanje s koronavirusom u Hrvatskoj pod kontrolom.

- Imamo 176 testiranih, dva nalaza se još čekaju, rekao je Beroš.

Prema riječima ravnateljice Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' Alemke Markotić, oboljela osoba iz Rijeke se osjeća dobro, nema teške simptome, nema razloga za brigu.

- Preostalo dvoje pozitivnih u Rijeci su dobro, bez progresije simptoma, bez ili s minimalnom temepraturom, rekla je.
Na pitanje novinara, odgovorila je da je stanje zaraženih u Zagrebu dobro.

Vezano za osobe koje su pod epidemiološkim nadzorom, neki od njih su u samoizolaciji, a nad nekima od njih se provode fleksibilnije epidemiološke mjere.

- Radi se recimo o vozačima koji u jednom danu odlaze i vraćaju se u Italiju u kamionu s robom. Oni imaju rješenje o epidemiološkom nadzoru, normalno obavljaju svoju djelatnost uz obavezno nođenje zaštitne opreme. U redovitom su kontaktu s epidemiolozima, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Na pitanje novinara može li se koronavirus prenijeti preko POS uređaja i hoće li u tom smislu biti nekih preporuka za građane, odgovorio je Capak.

- U prevenciji svih zaraznih bolesti pa i ove je izuzetno bitna higijena. Mi zasad možemo usmeno dati rješenje, a stavit žemo i pismeno upute za građane. Korištenje POS uređaja može biti jedan od elemenata kako bi se bolest mogla prenijeti, preporučamo građanima da peru ruke nakon korištenja, a trgovcima da koriste dezinfekcijsko sredstvo na POS uređajima, rekao je, prenosi Jutarnji.
18. travanj 2024 20:41