StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOsjetno poboljšanje

Pošta diže plaće svim radnicima za 25 posto! Evo koliko će zaposlenici dobivati nakon druge povišice u dvije godine

Piše dv
5. srpnja 2023. - 19:36

U razgovoru sa socijalnim partnerima, uprava Hrvatske pošte postigla je dogovor o povećanju plaća za sve radnike od 25 posto, priopćili su u srijedu iz HP-a.

Nakon što je lani plaća za 8000 radnika na operativnim poslovima povećana za 20 posto, novo povećanje odgovor je na izazove tržišta rada s kojima se suočavaju svi poslodavci, kako globalno tako i lokalno, prenosi danica.hr.

Prema podacima Financijske agencije, prosječna neto plaća u Hrvatskoj pošti lani je iznosila 926 eura. Povećanje od 25 posto za sve radnike znači kako bi prosjek – ako je riječ o neto povećanju – trebao skočiti na oko 1160 eura.

Ako se pak povećanje od 25 posto odnosi na bruto iznos (što je vjerojatnije), prosječna neto plaća, prema izračunu portala Danica, ubuduće bi trebala iznositi oko 1050 eura. U svakom slučaju, plaća će biti veća od 1000 eura. U HP-u radi oko 8700 ljudi.

Hrvatska pošta svjesna je kako je povećanje plaća jedini pravi odgovor na povećanu fluktuaciju radnika. Trendovi na tržištu rada zahtijevaju poboljšanje materijalnih uvjeta radnika, jer stabilnost poštanskog sustava ovisi o poštarima, dostavljačima, vozačima i šalterskim radnicima, kažu u HP-u.

Ukupno ulaganje u povećanja primanja radnika iznosit će gotovo 30 milijuna eura godišnje.

"Drago nam je što smo uspješno i brzo postigli dogovor sa socijalnim partnerima. Upravi Hrvatske pošte prioritet je da kolegicama i kolegama osiguramo financijsku stabilnost, a time i dugoročno uspješno poslovanje tvrtke. Zadovoljni radnici pretpostavka su za dodatno povećanje produktivnosti i profitabilnosti te ključ kvalitetne usluge i zadovoljstva naših korisnika“, rekao je Ivan Čulo, predsjednik Uprave Hrvatske pošte.

01. svibanj 2024 13:03