StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetspecijalni rat

Pojavila se snimka na kojoj navodni Prigožinov odvjetnik na portu Europskog parlamenta donosi jeziv ‘poklon‘. Poruka se nadovezuje na nedavni slučaj smaknuća

Piše D.K.
24. studenog 2022. - 12:23

Nakon što je Europski parlament Rusiju proglasio državom koja sponzorira terorizam, a grupu Wagner uvrstio na popis terorističkih organizacija, začetnik i šef ove skupine Putinovih plaćenika Jevgenij Prigožin navodno je poslao europarlamentarcima u Bruxelles krvavi malj zapakiran u kutiju za violinu.

image

Wagnerovci: novac kao plemenit motiv za ubijanje

/Slobodna Dalmacija

Bat s amblemom Wagnera, čija je ručica bila umrljana lažnom krvlju, na portu Europskog parlamenta donio je neimenovani Prigožinov odvjetnik, a snimku je pustila Telegram grupa Grey Zone povezana s ruskim plaćenicima – objavio je Jerusalem Post. 

‘Putinov kuhar‘, kako još nazivaju Prigožina, priopćio je da je održao sastanak sa zapovjednicima Wagner grupe, te da su odlučili proglasiti Europski parlament "raspuštenim".‘ Prije nego što ovaj postupak dobije pravnu snagu, naloženo mi je da o ovom slučaju informiram Europski parlament", objavio je Prigožin.

Nije baš moguće utvrditi je li snimka predaje krvavog malja u europarlamentu autentična, no po svemu sudeći je prije riječ o ruskoj predstavi u propagandnom ratu. Ne doima se realnim da europarlamentarci u Bruxellesu jedan dan grupu Wagner proglase terorističkom organizacijom, a da potom na ulazu uredno primaju poklone od njezinih odvjetnika, i to u kutijama za violinu.

Krvavi malj kao Prigožinov rekvizit za zastrašivanje eurobirokrata nadovezuje se na slučaj od prije desetak dana, kad je na društvenim mrežama objavljena neprovjerena snimka egzekucije maljem bivšeg ruskog plaćenika koji je bio prebjegao na ukrajinsku stranu.

Za žrtvu je rečeno kako je oteta u samome ukrajinskom glavnom gradu, Kijevu, te vraćena na ruski teritorij i potom oštro kažnjena. Plaćenik se na snimci identificirao kao Jevgenij Nužin (55) te je rekao da je iz zatvora pristupio ruskim snagama da bi se potom početkom rujna odlučio boriti protiv Rusa. Dok je izgovarao ove rečenice, neidentificirani muškarac u uniformi udario ga je maljem po glavi i vratu i potom ga udarcima dokrajčio kad je pao na tlo.

image

Jevgenij Prigožin, tata Wagnera i Putinovih specijalnih operacija

Telegram/profimedia/Telegram/profimedia

Brutalni video smaknuća Wagnerov Telegram kanal Grey Zone premijerno je objavio pod naslovom ‘Osvetnički malj‘, a Putinov čovjek za specijalne operacije Prigožin je uz njega tada priložio i svoj komentar: "Ovakve priče radije gledam u kazalištu. Što se tiče pogubljenog, iz ove je predstave jasno kako nije pronašao sreću u Ukrajini, već se susreo s vrlo neljubaznim, iako poštenim ljudima. Čini mi se da se ovaj film zove ‘Pas zaslužuje pseću smrt‘."

image

Grupa Wagner puna je neonacista koji provode ‘denacifikaciju‘

Plaćenička skupina Wagner zloglasna je po brutalnostima i ratnim zločinima koji za njima ostaju po ratištima diljem svijeta, od Sirije, Libije i Subsaharske Afrike pa do Ukrajine. No, njezin utemeljitelj Prigožin poznat je i po specijalnim propagandnim ratovima i fake-newsu, te pod svojom komandom drži brojne prokremaljske hakere i farme Putinovih internetskih trolova.

Predstava s krvavim maljem kojega su navodno poslali Bruxellesu je, čini se, tek ofenziva u specijalnom informativnom ratu, pošto im onaj stvarni, na terenu, sve teže ide.

24. travanj 2024 10:39