StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBrutalni preodgoj

Pogledajte kako su kažnjeni Rusi koji su na prvoj liniji uzeli ‘sol‘ i izazvali kaos: ‘Usra** ste se jadnici!‘

Piše Anita Belak-Krile/sd
14. studenog 2023. - 21:45

Na društvenim se mrežama proširila snimka koja pokazuje kako Rusi brutalno postupaju prema vojnicima koji ne izvršavaju zapovijedi i prave probleme u jedinicama. Krvnički ih tuku i bacaju u jame.

Maltretiranje koje pokazuje najnovija snimka navodno se odnosi na vojnike koji su konzumirali drogu, u Rusiji poznatu kao ‘sol‘, i davali je drugima, što je rezultiralo općim neredom na bojišnici, donosi Slobodna Dalmacija.

- Usra** su se i uzeli ‘sol‘. Svoj strah prenijeli su i na ostale i slomili im moral... Naši momci iz 1. čete poginuli su zbog njih! - dere se ruski zapovjednik dok štapom mlati vojnika koji leži na zemlji i rukama pokriva glavu.  

- Znaš li da su momci koji imaju obitelj poginuli zbog tebe! Donijeli ste drogu! Izazvali paranoju! Neka oni u 1. četi vide kako vas kažnjavamo. Jeb*** ped***! - viče dok nastavlja udarati i pucati kraj drugoga vojnika kojemu curi krv iz nosa. 

Upotreba droga među ruskim vojnicima koji se bore u Ukrajini, vrlo je raširena pojava, a sintetički stimulansi poput tzv. ‘soli‘ redovito se dostavljaju na prve linije. Glavni sastojak ‘soli‘ je MDPV, odnosno psihoaktivna tvar mefedron.

Konzumacija izaziva uzbuđenje, halucinacije, psihozu, kod nekih i suicidalne misli. Može se progutati, pušiti ili ušmrkavati, kao i ubrizgati u venu.

Neovisni ruski portal Verstka razgovarao je s desecima vojnika, među njima i uživatelja droga, kao i sa stanovnicima okupiranih ukrajinskih područja kako bi stekli što bolji uvid u učestalost zloporabe droga. Istraga je pokazala kako vojnici lako dolaze do narkotika koji se donose do njihovih položaja. 

‘Uzmeš malo ‘soli‘ i više te nije briga...‘

"Tamo je kao u Las Vegasu", kazao je jedan vojnik.
- Ako se drogiraš u rovu, to svi znaju, naravno. Jer ti su rovovi mali. Ali nikoga nije briga. Glavno je da nikoga ne diraš. Samo nemoj napuštati rov‘, kazao je vojnik koji je bio konzument droga.

- Vojnici uzimaju drogu iz dosade ili straha. Rat je kad konstantno čekaš nešto i povremeno se moliš da to što je počelo čim prije završi. Kad sam u rovu uzimao ‘sol‘, nije me bilo briga za mogući napad paranoje, kazao je vojnik.

Portal Verstka navodi kako profesionalni vojnici i ročnici drogu naručuju od dilera preko aplikacije Telegram.

image

Robijaši u ruskim postrojbama Oluja-Z

screenshot x

Conflict Intelligence Team (CIT), istraživačka skupina koja prati i analizira ratne sukobe kaže kako u ruskim selima Prudboj u Volgogradskoj oblasti i Tocki u Orenburškoj regiji postoje jame za mučenje ruskih vojnika. Iskopali su ih Rusi i u njih bacaju vojnike koji nisu izvršili zapovijedi ili su uhvaćeni pijani ili drogirani. Nakon takvog brutalnog ‘preodgoja‘ više nisu neposlušni.

Bivši ruski vojnik Sergej otkrio je analitičarima CIT-a da su na tom području iskopane "jame za mučenje", a i samome su mu prijetili da će u njoj završiti jer je više puta pokušavao napustiti vojsku. Kad se usprotivio da ne želi ići na front u Ukrajinu, zapovjednici su ga pozvali i kazali mu da bira između jame u koju će ga baciti isprebijanog bez hrane i vode i bojišnice.

Ispričao je kako je par njegovih kolega završilo u jami na nekoliko dana, a hranu su dobivali jednom dnevno.

"Oni koji su se vratili odande više se nisu bunili, bojali su se svega", rekao je Sergej.

Jame za mučenje je spomenuo još jedan bivši ruski vojnik, identificiran kao Viktor, s time da se radilo o jamama u Tockom. Na satelitskim snimkama se mogu vidjeti rupe na vojnom terenu koje nalikuju opisanim jamama.

"Jednostavno bi došli do moje jedinice i ako bi vidjeli pripitog vojnika, odveli bi ga i pretukli. One koji su opetovano radili prijestupe dobro bi isprebijali i stavili im lisice dok se ne otrijezne", rekao je Viktor. Dodao je da su one najneposlušnije nakon premlaćivanja bacali u jame koje su zatim poklopili s nekim teškim predmetom.

Ovo ljeto na društvenim mrežama su se također pojavile snimke koje pokazuju iscrpljene ruske vojnike koji se žale da ih je zapovjednik zatvorio u podzemnu rupu zbog odbijanja borbe na ukrajinskom bojištu.

"Zatvoreni smo u ovu jamu jer smo odbili prijeći nultu crtu na fronti. Čamili smo ovdje dva dana", rekao je jedan od vojnika na snimci. Drugi vojnik u toj podzemnoj nastambi na nepoznatoj lokaciji, rekao je da su služili u ratu devet mjeseci, a da nisu dobili dopust ni dana.

 

02. svibanj 2024 15:26