StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetU CRNOGORSKOM AKVATORIJU:

POČINJU RADOVI NA PRVOJ NAFTNOJ BUŠOTINI Radovi kreću 25. ožujka, 14 NM od obale.Vlada Crne Gore tvrdi: sve je ekološki sigurno

Piše dv
13. ožujka 2021. - 10:27

Iako su pripadnici nevladinih organizacija u Crnoj Gori odlučno zatražili uvođenje moratorijuma na istraživanja nafte u akvatoriju Jadranskog mora, crnogorski ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić je upravo najavio početak bušenja u sklopu istraživanja nalazišta nafte i plina. Početak radova se očekuje 25. ožujka, na udaljenosti 14 nautičkih milja od obale. Aktivisti se protive svim projektima koje ne prate strateške procjene uticaja na životnu sredinu.

image
Jeddna od već postojećih naftnih platformi u Jadranskom moru
Srđan Vrančić/ Cropix

Crnogorski je ministar najavio kako će istraživanja raditi kompanije Eni i Novatek te da su prema rezultatima dosadašnjih istraživanja puni optimizma te da država od njih očekuje značajne benefite. Najavio je kako će to biti iskorak u planu da se strateški ne oslanjaju samo na turizam:

-Učinit ćemo sve da projekat ne ugrozi životnu sredinu i da se realizira prema najvišim svjetskim ekološkim standardima. Uvjereni smo da mogu da se razviju važni projekti u Crnoj Gori uz zaštitu životne sredine. Uostalom ne možemo da saniramo ni crne ekološke rupe ako nema novca- pojasnio je ministar.

Inače, konzorcijum Eni- Novatek je već obavio seizmička istraživanja i definirao lokaciju gdje će raditi prvu istražnu bušotinu. Bit će duboka 6.725 metara i očekuje se da će bušunje morskog dna trajati najmanje četiri i pol, ali ne više od šest mjeseci. Prema potpisanim ugovorima, državi Crnoj Gori pripast će zajamčenih 54 posto budućih prihoda, ali uz brojne ugovorene opciuje prihod može narasti i do razine 62 do 68 posto.

Iako crnogorske vlasti uvjeravaju da će se istraživački radovi obavljati uz pridržavanje najsuvremenijih, nordijskih zakona zaštite životne sredine, činjenica je kako i najmanji ekološki incident može imati nesagledive posljedice ne samo po turizam susjedne države, nego i Hrvatsku, prvenstveno dubrovački turizam.

25. travanj 2024 15:53