StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetsjednica vlade

Plenković predstavlja nove mjere: Zamrzavaju se cijene 30 artikala, stiže i jednokratna pomoć

Piše Vijesti SD, JL, Hina
14. rujna 2023. - 13:03

Premijer Andrej Plenković predstavljanovi paket mjera pomoći građanima i poduzetnicima.

 

13:16 Jednokratna novčana naknada od 150 eura predviđena je za 140.000 osoba s invaliditetom. Više od 173.000 osoba će dobiti tu naknadu - riječ je o primateljima doplatka, braniteljima...

Nezaposlene osobe će dobiti jednokratno 100 eura - riječ je o 73.000 nezaposlenih osoba.

13:07 Vrijednost dosadašnjih mjera potpore umirovljenicima iznosi 309 milijuna eura, ili 444 eura po umirovljeniku.

U novom paketu obuhvaćeno je 720.000 umirovljenika, onih koji imaju mirovinu do 700 eura. Prvi put smo obuhvatili i zaposlene korisnike mirovina.

Iznos jednokratne naknade iznosit će 160 eura, za one koji imaju mirovinu do 300 eura. 120 eura za one kojima je mirovina od 300 do 435 eura.

Slijedi informacija o potpori korisnicima doplatka za djecu.

- 112 tisuća obitelji prima dječji doplatak. Dobit će posebnu novčanu potporu. Za jedno dijete 50 eura, za dvoje djece 100 eura, za 3 djece 150 eura, za one koji imaju petero djece 300 eura. Bit će isplaćeno u listopadu.

Slijedi mjera koja se odnosi na ograničavanje cijena određenih proizvoda. Dodali smo nova 23 proizvoda. Ostaje ista cijena za suncokretovo ulje, mlijeko s 2,8 posto masnoće, brašno, šećer, cijelo pile i svinjsko mljeveno meso.

Novi proizvodi: jogurt - nova najviša cijena 0,49 eura (180/200 g), 1 kg Gaude 6,49 eura, smanjenje od 28%: riža 1 kg, nova cijena je 2.29 eura, špageti 1,09 za pola kilograma; svježa jaja, 2.45 eura; svinjski vrat 1 kg, 5.49 eura; juneći vrat s kosti 6.99 nova cijena; hrenovke 1 kg, nova cijena je 2.69 eura. Hamburger, vrsta slanine, nova najviša cijena je 6.99 eura; krumpir, 5 kilograma 3.99 eura; mrkva 1 kg, 0.89; euratoaletni papir 10 rola, 2.99 eura; pelene 1 komad 0,30 eura

image
Screenshot N1
image
Screenshot N1
image
Screenshot N1

12:56 Premijer je započeo s prezentacijom mjera.

- Nove mjere, koje će stupiti na snagu 1. listopada, te trajati do konca ožujka, vrijede 464 milijuna eura. Postojeće mjere vrijede 551 milijun eura. Dodatno ćemo predstaviti i alokaciju koja se tiče dugoročnog promišljanja o zelenoj tranziciji i energetskoj učinkovitosti i iznosi milijardu i 212 milijuna eura.

- Prvi cilj je zadržati nisku cijenu enerije, ta je mjera teška 228 milijuna eura.

Potom je pokazao graf prema kojemu Zagreb ima najnižu cijenu struje u Europi, osim Budimpešte. Na 66 eura/MWh.

image

Cijena struje u EU

- To nije tržišna cijena struje, nego smanjena zbog mjera Vlade.

CIjena za kućanstva ostaje ista, s tim da smo polugodišnji prag s 2.500 kWh podigli na 3.000 kWh i to za onaj dio struje koji iznosi 0,059 eura/kWh. Ova mjera se odnosi na 2,2 milijuna mjernih mjesta.

Plenković je potom objasnio da su građani u 2022. primali tri i pol puta jeftiniji račun nego što bi plaćali da nije bilo mjera Vlade.

- Bez mjera Vlade račun bi iznosio 136 eura, a zahvaljujući mjerama su prosječno plaćali mjesečno 40 eura.

Kada je riječ o cijenama za malo poduzetništvo, ostaje isti nivo subvencije Vlade. Ovom mjerom obuhvaćeno je 93.186 korisnika.

image

Nove mjere

12:43 Najvažnija točka sjednice Vlade je peti paket mjera za zaštitu građana od rasta cijena. Tijekom jučerašnjeg dana smo razgovarali s predstavnicima sindikata, poslodavaca, obrtnicima, poljoprivrednicima, umirovljenicima i najvećih trgovačkih lanaca te banaka u Hrvatskoj. Ovaj paket je plod konzultacija sa svim akterima u hrvatskom društvu. Ovaj paket ima za cilj održati nisku cijenu energije, prije svega električne. Cijena struje za domove, vrtiće, škole, fakultete, ali i srednje i male poduzetnike ostaje ista, rekao je Plenković.

image

Usporedba prošle i ove godine

Dodao je da paket sadrži mjere i za umirovljenike te roditelje s djecom koji dobivaju dječji doplatak, a kojima će biti isplaćen jednokratni dodatak.

- TIjekom 2023. trend stope inflacije je padao, u kolovozu je bio blagi rast. Ove mjere imaju za cilj da se što prije ta putanja smanji. Za određenu vrstu proizvoda bit će smanjene cijene kako bi se zaustavio trend rasta inflacije. Trgovački lanci će pojeftiniti određene proizvode, prije svega prehrambenih, već ovih dana. Siguran sam da će mnogi vratiti cijene s kraja prošle godine. Očekujemo suradnju svih partnera - rekao je Plenković.

- Banke će povećati kamatne stope na štednju građana, ta mjera je protuinflacijska i ide u korist građana. Banke su prepoznale napore Vlade. Dobili smo jamstva banaka, povećanje kamata neće povećati kamatne stope na stambene kredite.

12:30 Andrej Plenković se na početku sjednice osvrnuo na aktualne teme te je izrazio sućut Maroku i Libiji i žrtvama i obiteljima nakon potresa i poplava.

- To je posljedica klimatskih promjena koje dovode do ovakvih tragedija, rekao je.

Govorio je o sjednici GSV-a rekavši da su razgovori bili sadržajni i da je unaprijeđen socijalni dijalog.

- Jučer smo predstavili nove mjere za suzbijanje nasilja nad ženama i zaštitu djece. Radi se o velikom broju novih mjera, kojima osnažujemo prava žrtava. Zatim je govorio o detaljima zakonskih izmjena. Odlučili smo poslati jasnu poruku da je ubojstvo žene jer je žena - neprihvatljivo. Za razliku od onih političkih aktera koji temu nasilja pokušavaju podvući pod ideološko pitanje, naš je stav da borba protiv nasilja nema alternativu.

Vlada Republike Hrvatske će na današnjoj sjednici predstaviti novi paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu.

Vlada je jučer s trgovcima dogovorila smanjenje cijena hrane, no samo je Konzum najavio koje mjere planira poduzeti.

Predsjednik GSV-a Ivan Mišetić iznio je danas ukratko odrednice Vladinog paketa mjera potpore građanima i gospodarstvu koji bi trebao biti objavljen nakon sjednice Vlade.

Mišetić nije želio govoriti o pojedinostima paketa mjera, no izrazio je zadovoljstvo u ime socijalnih partnera Vladinom socijalnom osjetljivošću i nastojanjem očuvanja socijalne kohezije u društvu.

Odgovarajući na novinarski upit potvrdio je da je paketom mjera predviđeno vraćanje cijene 30 artikala na razinu 31. prosinca prošle godine.

Predsjednik SSSH Mladen Novosel ustvrdio je da je na razini EU "izvanredno stanje" i da su cijene energenata utjecale na "ratno profiterstvo" mnogih u vrijeme krize te da u takvom stanju svako administrativno ograničenje cijena ima logiku i potrebu u zaštiti građana koje to najviše pogađa.

Stoga očekujemo proširenje liste proizvoda koje će Vlada administrativno ograničiti i utvrditi zaštitne cijene te da trgovci za puno širi aspekt proizvoda također smanje cijene, istaknuo je.

"Zadovoljni smo paketom mjera, no nismo sretni što Vlada mora ponovno ići s njima, jer to znači da još uvijek imamo izvanredno stanje", rekao je Novosel.

27. travanj 2024 01:45