StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTravar pred sudom

Penzioner bioenergijom i travama liječio ženu oboljelu od raka: dala mu je veliki iznos, a stanje joj se pogoršavalo

Piše dv
23. veljače 2023. - 18:54
Pacijentica stara 42 godine prestala s je redovnom terapijom i odlascima liječniku pa je u više navrata dolazilo do pogoršanja njezinog zdravstvenog stanja (ilustracija)AFP

Teško oboljeli pacijenti utječu se različitim vrstama terapija i "terapeuta" u potrazi za izlječenjem. Neki od takvih slučajeva završe i pred sudom, prenosi Slobodna Dalmacija.

Takav je i slučaj 70-godišnjeg umirovljenika protiv kojega je Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu podiglo optužnicu zbog počinjenog kaznenog djela nadriliječništva za koje je predviđena kazna do godine dana zatvora.

"Optužnicom se 70-godišnjeg okrivljenika tereti da je od srpnja 2020. do rujna 2021. Zagrebu; iako nema završen medicinski fakultet niti drugo odgovarajuće obrazovanje te nije ovlašten liječiti druge; u prostoru svojeg obrta primio više osoba kojima je uz različite novčane naknade pružao medicinske usluge.

Usluge im je pružao terapijama bioenergijom i raznim ljekovitim travama te drugim neznanstvenim metodama, što je oglašavao na svojoj web stranici. Okrivljenika se tereti da je na takve načine liječio 42-godišnjakinju oboljelu od raka grlića maternice, za što mu je ona predala ukupno oko 55.000 kuna.

image

Liječenje raka grlića maternice travama i bioenergijom umirovljenika je dovelo pred sud

AFP

Budući da je 42-godišnjakinja ujedno prestala s redovnom terapijom koja joj je bila propisana u medicinskim ustanovama i prestala odlaziti liječniku, u više je navrata dolazilo do pogoršanja njezinog zdravstvenog stanja.

Stanje joj se poboljšalo tek nakon što je u potpunosti prestala posjećivati okrivljenika i nastavila s redovitim liječenjem u medicinskoj ustanovi", naveli su varaždinski tužitelji, prenosi Danica.hr. Da je nastupila smrt pacijentice, kazna bi bila osjetno viša.

Medicinski sustav i svijest pacijentice i njene okoline ovaj su se put pravodobno uključili i spriječili teže posljedice. Pravosudni sustav tek treba izreći svoj pravorijek.

03. svibanj 2024 10:03