StoryEditorOCM

Paladina bi bio idealan žrtveni jarac, no je li glavni krivac za sporu obnovu? Upućeni tvrde: ‘Na putu mu se ispriječio jedan čovjek‘. Ali njega bi bilo znatno teže smijeniti

Piše Marina Karlović-Sabolić/sd
26. prosinca 2022. - 23:13

Prije godinu dana premijer Andrej Plenković naredio je opću mobilizaciju.

Na zatvorenom sastanku kojega je netom nakon prve godišnjice banijskog potresa u Banskim dvorima održao sa svim vladinim dužnosnicima angažiranima na obnovi, rezolutno je tražio da se stvari konačno mrdnu s mrtve točke, piše Slobodna Dalmacija.

Od potresa je prošlo dosta vremena, a obnova porušenih i oštećenih kuća zapela je u birokratskom limbu. Ljuti Petrinjci Plenkovića su dočekali zvižducima, u pravcu premijera poletjela je i pokoja gruda snijega. Oporba je pedantno zbrajala da se godinu dana poslije poplave u Gunji većina objekata već naveliko gradila i obnavljala. A Petrinjce iz kontejnera na HDZ-ovu sramotu tih je dana na TV ekranima imala priliku vidjeti čitava Hrvatska.

Premijerova poruka bila je jasna. Uspjeh Vlade mjerit će se obnovom Banije. S ljudima u kontejnerima HDZ ne može dočekati izbore s nadom da će na njima pobijediti. Trebalo je dignuti sve na noge. Riješiti uska grla. I konačno ciglu, crijep, bagere i dizalice potjerati na Baniju.

Danas, dvije godine od razornog potresa, situacija na terenu izgleda - nepromijenjeno.

- Obnova ide nestvarno sporo – priznao je ovih dana premijer Plenković.

Resorni ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina nije to shvatio kao kritiku na svoj račun.

- Ali ako se odnosi na mene, ja ne moram biti ministar ako nisam izvršio svoj posao – izjavio je novinarima Paladina. Što je odmah potaknulo nagađanje o njegovom odlasku iz Vlade.

Paladina bi po mnogo čemu bio idealan žrtveni jarac.

Ovaj menadžer i konzultant u vruću je fotelju ministra zaduženog za obnovu uletio nakon što je Darko Horvat završio iz rešetaka. Nije član HDZ-a, pa iza sebe nema moćan stranački klan o kojemu bi premijer morao voditi računa. Uz to, ministrovo netaktično feštanje po Kataru, kao i dubiozne kombinacije s obveznicama IGH-a Paladinu su učinili prirodnom metom. Percepcijski gledano, Paladinina smjena premijeru bi donijela samo plus.

image
Nikola ViliĆ/Cropix

Ipak, nekoliko sugovornika uključenih u postupak obnove u ponedjeljak nas je upozorilo da Paladina nije ni glavni, ni isključivi krivac za sporu obnovu.

- Paladina je talac kaosa kojega mu je ostavio Darko Horvat. Model koji je odabran davno prije nego je Paladina postao ministar je naprosto loš. On je takvo stanje zatekao i posljednjih osam mjeseci uložio dosta truda da se taj model popravi – tvrdi jedan naš izvor detaljno upoznat s problemima obnove na Baniji. Paladina je, tvrde upućeni, u nizu situacija doista koristio svoje menadžersko znanje ne bi li ubrzao proceduru.

Na tom putu mu se, prema svemu sudeći, ispriječio Gordan Hanžek, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, tijela koje Paladina tijekom svojeg dosadašnjeg mandata očito nije uspio staviti pod svoju kontrolu. Nije tajna da su na Državni ured kao na usko grlo u obnovi ranije upozoravali i neki visokopozicionirani HDZ-ovi dužnosnici, pogotovo nakon blamaže s odabirom tipskih kuća za koje su stručnjaci upozoravali da nisu njihovi projekti bili u skladu s europskim graditeljskim standardima.

image
Ranko Šuvar/Cropix

Neukusno je bilo slušati ga i kako se ovih dana hvali obnovom šest kuća, u vrijeme kada stitine Petrinjaca i treću godinu životare u kontejnerima. No, Hanžek je na poziciju državnog tajnika došao s mjesta glavnog tajnika Zajednice utemeljitelja HDZ-a dr. Franjo Tuđman, pa bi se mogao pokazati znatno teže smjenjivim od Paladine.

Zbog Banije sve je veći nemir i među HDZ-ovim koalicijskim partnerima.

- Naprosto je nevjerojatno da u toliko drugih stvari možemo tako puno, kao što su ulazak u Schengen i eurozonu, a da u ovom segmentu ne postižemo rezultate. Sve je to odavno prelilo čašu strpljenja i Vladi, članovima koalicije, pogotovo nas iz SDSS-a i sada se mora napraviti rez koji će osigurati da se promjene počnu događati odmah i bez ikakvog čekanja. Gubi se vrijeme, gubi se novac i zapravo se uništava pretpostavka za revitalizaciju tog područja – ustvrdio je u ponedjeljak Milorad Pupovac.

I on upozorava da je Paladina napravio neke pomake. Ali da je ključ i tome što su tri tijela uključena u obnovu - Ministarstvo, Središnji državni ured i Fond za obnovu - potpuno nekoordinirana. Pa svatko vuče na svoju stranu.

To je "istočni grijeh" HDZ-ove obnove Banije. Greška u kodu zbog koje se izgubilo toliko puno dragocijenog vremena. I koja je glavni krivac što Banija već davnih dana nije pretvorena u najveće gradilište u zemlji. Na ponos, a ne na sramotu čitave Hrvatske.

02. svibanj 2024 08:50