StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetStvarno preskupo

Pa tko si ovo može priuštiti? Cijene privatnih domova eksplodirale, negdje idu i preko 1000 eura: ‘Ljudi otkazuju...‘

Piše DV
11. siječnja 2024. - 07:33

S početkom godine drastično je poskupio - čak do 50 posto, smještaj u domovima za starije osobe u vlasništvu županija. Primjerice, u Cvjetnom domu u Šibeniku jedan korisnik se požalio da je cijena smještaja narasla s 400 na 600 eura, a jedna je korisnica kazala da je njezin smještaj poskupio sa 600 na 750 eura, piše N1.

Stvar je posve jasna i tužna. Mirovina u Hrvatskoj – i prosječna koja iznosi 509 eura, kao i one iznad tog prosjeka – jedva pokrivaju ili uopće ne pokrivaju troškove smještaja u domovima za starije i nemoćne. Poskupljenja smještaja se, naravno, opravdavaju rastom troškova, od hrane do energenata.

Drugi, podjednako velik problem, nedovoljni su kapaciteti u domovima u vlasništvu države, županija i gradova. Ti su domovi neprestano popunjeni, a na smještaj u nekima čeka se i više od pet godina. Na taj problem država je reagirala najavom gradnje novh domova u 17 gradova i općina u kojima će ukupno biti novih 1700 mjesta, ali ni ti kapaciteti neće biti dostatni.

Cijene eksplodirale u privatnim domovima

Cijene u domovima za starije u vlasništvu županija su narasle no još uvijek su niže nego u domovima u privatnom vlasništvu. kojih je i najviše. U njima je obično smješteno manje korisnika, ali se podrazumijeva da ondje imaju kvalitetniju skrb i dodatne pogodnosti. I tamo su cijene eksplodirale, što nam potvrđuje Zagrepčanin Franjo, čiji je 90-godišnji otac korisnik jednog manjeg doma za starije i nemoćne u okolici Zagreba. Franjo je inzistirao da ne navodimo naziv doma jer njegov otac nema većih zamjerki na smještaj u domu. Cijena je druga priča, piše N1.

Unatoč poodmakloj dobi, otac je pokretan i zdrav, ali ipak treba cjelodnevnu skrb koju mu Franjo i njegova supruga zbog poslova koje rade ne mogu u cijelosti pružiti.

“Sam ustaje iz kreveta, ruča za stolom, ne nosi pelenu, jedino treba pomoć oko tuširanja ili kupanja. Srećom pa ima prilično dobru mirovinu pa si njome može priuštiti trošak smještaja. Inače bi mu morali pokrivati dio cijene”, kaže Franjo.

“Počela poskupljenja, poskupio i dom”

Cijena smještaja je, unatrag četiri godine koliko Franjin otac živi u tom domu za starije, drastično narasla.

“Kada smo mu tražili dom nismo imali previše izbora jer su javni domovi prebukirani. Znam da je to privatni dom i da tamo mogu formirati cijenu kako hoće, ali ona je u četiri godine narasla skoro 70 posto”, požalio se Franjo.

Kada je oca smještao u taj dom za starije u okolici Zagreba, a bilo je to nedugo prije početka pandemije covida, cijena je bila 4.200 kuna (oko 560 eura) mjesečno.

“Kada su počela poskupljenja, tadašnji vlasnici dugo nisu dizali cijenu, a onda su je prije dvije godine digli – tada su još bile kune – na 4.500 kuna (oko 600 eura) s objašnjenjem da je to zbog nekih sitnih troškova. Zatim su krajem 2022. počela poskupljenja i neke nestašice pa su podigli na 5.000 kuna, oko 660 eura”, priča naš sugovornik.

Ostatak pročitajte OVDJE.

28. travanj 2024 22:05