StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRezultati nove studije

Omikron se strahovito brzo razmnožava u dišnim putevima, a sporije u plućima nego dosadašnji sojevi korone. To je svakako dobra vijest kad je u pitanju razvoj bolesti, ali postoji drugi opasan problem

Piše Anita Belak-Krile/sd
17. prosinca 2021. - 15:24

Nove znanstvene spoznaje koje govore da se novi mutant koronavirusa omikron u čovjeku razmnožava drukčije od dosadašnjih varijanti SARS-CoV-2 virusa mogle bi znatno pomoći u predviđanju njegova širenja i posljedica koje ostavlja na zdravlje. Kako izvještava agencija Reuters omikron se brže razmnožava u dišnim putevima, a sporije u samim plućima, donosi Slobodna Dalmacija.

U usporedbi s ranijom dominantnom inačicom COVID-a, deltom, omikron se umnožava 70 puta brže u tkivima dišnih puteva, što može olakšati njegov prijenos s jedne na drugu osobu.

U plućnim tkivima se replicira 10 puta sporije od izvorne verzije koronavirusa, što zvuči optimistično jer bi moglo rezultirati manje teškom kliničkom slikom bolesti. 

Voditelj istraživanja prof. Michael Chan Chi-wai sa Sveučilišta Hong Kongu objasnio je kako je važno napomenuti da težina bolesti koja se razvija kod ljudi nije određena samo replikacijom virusa, već i imunosnom reakcijom pojedinca na infekciju, koja se ponekad razvije u upalu opasnu po život. Ono što nije nimalo optimistično, nego prilično zabrinjavajuće je - brzina širenja omikrona. Jer, kako je naveo znanstvenik, ako se zarazi veliki broj ljudi, virus naposljetku ipak može prouzročiti teži oblik bolesti, pa i smrt, premda je sam mutant vjerojatno manje patogen.

- Zato, ako u obzir uzmemo rezultate svih nedavno provedenih studija koji pokazuju da omikron dijelom može izbjeći prirodno stečeni imunitet, kao i onaj postignut cijepljenjem, sveukupna prijetnja od ove varijante mogla bi biti velika, objasnio je dr. Chan Chi-wai.

Booster doza pomaže

Način kako se varijanta omikron veže na stanice i antitijela, baca novo svjetlo na ponašanje virusa i pomoći će dizajniranju neutralizirajućih antitijela. Neutralizirajuća protutijela su ona koja pobjeđuju virus.

“Kompjuterskim modelima pokazalo se da se izvorni virus sa spike proteinom veže s proteinom ACE2 na površini stanice kao stisak ruke, sada to više izgleda kao par koji se drži za ruke isprepletenih prstiju”, preneseno je objasnio Joseph Lubin sa Sveučilišta Rutgers u New Jerseyu, a prenosi Reuters.

Znanstvenici navode  kako dopunska cjepiva bez sumnje podižu razinu antitijela, što rezultira "većim brojem unutrašnjih branitelja", a to bi donekle moglo nadoknaditi, kako kažu, "slabiji stisak pojedinačnog antitijela". 

Opetuje se i kako bi zaražene osobe koje ne pokazuju simptome mogle značajno pridonijeti širenju virusa, s obzirom na to da čine 40,5 posto potvrđenih infekcija u cijelome svijetu, prema studiji objavljenoj u utorak u časopisu JAMA Network Open.

image
Ronny Hartmann
03. svibanj 2024 11:05