StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVLADA NA TELEFONSKOJ SJEDNICI

Od ponoći poskupljuje gorivo, nije zanemariv iznos

Piše SR
29. siječnja 2024. - 13:34

Na telefinskoj sjednici Vlade RH donesna je Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata. Najviša visina premije energetskog subjekta utvrđuje se za dizelsko i benzinsko gorivo 0,1245 eura po litri, plavi dizel u iznosu od 0,0781 EUR/l, za smjesu propan – butan za spremnike UNP PB (ukapljeni naftni plin propan – butan) u iznosu 0,3716 EUR/kg i za smjesu propan – butan za boce sadržaja 7,5 kg i više UNP PB (ukapljeni naftni plin propan – butan) u iznosu 0,8229 EUR/kg.

Uredba stupa na snagu prvoga dana od dana objave, a ovakav režim vrijedit će za sljedeće 14-dnevno razdoblje.

"Zbog velikog porasta maloprodajnih cijena naftnih derivata Vlada RH donosi Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata. Navedenom uredbom utvrđuju se iznosi najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata koje energetski subjekti koji se bave trgovinom na veliko naftnim derivatima i/ili trgovinom na malo naftnim derivatima smiju primijeniti na području Republike Hrvatske. Maksimalni iznosi maloprodajnih cijena sadržavaju jediničnu cijenu naftnog derivata, trošarinu i PDV. U jediničnoj cijeni naftnog derivata ugrađena je i premija energetskog subjekta koja uključuje maržu i operativne troškove poslovanja.

Potreba za intervencijom i donošenje Uredbe nalazi se u činjenici da je zbog iznenadnih i naglih promjena cijena nafte i naftnih derivata, na svjetskim i nama najbližem referentnom tržištu Mediterana, potrebno u određenom periodu ograničiti maksimalne maloprodajne cijene uvjetovane disbalansom između trenutačne ponude i potražnje", stoji u Vladinom obrazloženju.

Najviše maloprodajne cijene propisane ovom Uredbom primjenjuju se samo za naftne derivate bez dodanih multifunkcionalnih aditiva (eurosuper 95, eurodizel, plavi dizel, ukapljeni naftni plin (UNP PB) – smjesa propan – butan za spremnike i smjesa propan – butan za boce sadržaja 7,5 kg i više,), dok se za benzine s više oktana te sva tzv. „premium“ goriva, cijene i dalje mogu formirati slobodno.

Od 30. siječnja, nove cijene goriva bit će:

1,42 EUR/l za benzinsko gorivo (povećanje 0,04 EUR/l),

1,43 EUR/l za dizelsko gorivo (povećanje 0,05 EUR/l),

0,89 EUR/l za plavi dizel (povećanje 0,04 EUR/l),

1,17 EUR/kg UNP za spremnike (povećanje 0,02 EUR/kg),

1,73 EUR/kg UNP za boce (povećanje 0,02 EUR/kg).

Vlada je objavila kolike bi cijene bile da nema ovih mjera i da se maloprodajne cijene u potpunosti slobodno formiraju na nivou premija energetskih subjekata prije prve Uredbe:

1,54 EUR/l za benzinsko gorivo,

1,59 EUR/l za dizelsko gorivo,

0,98 EUR/l za plavi dizel,

1,41 EUR/kg UNP za spremnike,

2,04 EUR/kg UNP za boce.

Vlada je donijela i izmjene Uredbe o izmjeni visine trošarine na energente i električnu energiju. 

Vlada Republike Hrvatske je izmjenama Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju tijekom 2022. godine u devet navrata snižavala visinu trošarine na bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo te u prosincu 2022. godine i na loživo ulje radi ublažavanja rasta maloprodajne cijene energenata.

Vlada Republike Hrvatske je od početka 2023. u dvadeset jednom navratu izmijenila Uredbu o visini trošarine na energente i električnu energiju, odnosno snizila visinu trošarine na bezolovni motorni benzin, dizelsko gorivo i loživo ulje radi ublažavanja rasta maloprodajne cijene energenata.

S obzirom da i dalje postoje okolnosti koje utječu na povećanje cijena energenata te nastavno na snižavanja visine trošarine tijekom 2022. i 2023. godine, predloženom izmjenom Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju se radi sprečavanja njihovih negativnih utjecaja, predlaže snižavanje visine trošarine za najprodavanije energente bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo, za razdoblje od 30. siječnja do 12. veljače 2024., i to za 56,31 eura na 1.000,00 litara bezolovnog motornog benzina i 23,13 eura na 1.000,00 litara dizelskog goriva odnosno 0,0563 eura po litri bezolovnog motornog benzina, 0,0231 eura po litri dizelskog goriva.

 

 

 

26. travanj 2024 02:33