StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet"Reci NE ovakvom zakonu"

Od liječnika će se tražiti da prijavljuju pacijente i njihove podatke prosljeđuju policiji? Pokrenuta peticija protiv izmjena Zakona

Piše dv
9. lipnja 2022. - 15:04

Pod nazivom "Reci NE ovakvom zakonu" Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata i Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) pokrenule su peticiju protiv izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama te pozvale građane da se usprotive namjeri da liječnici podatke o svojim pacijentima prosljeđuju policiji, piše Portal Zdravlje, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Predložene zakonske izmjene nalažu obiteljskom liječniku da obavijesti MUP zbog postojećeg ili promijenjenog stanja pacijenta, zbog čega mu se u trenu može oduzeti vozačka dozvola. Time se krši "pravo na povjerljivost", kao i "pravo na privatnost" iz Zakona o zaštiti prava pacijenata, upozorava Udruga za promicanje prava pacijenata, koja ističe potrebu pacijentova pristanka na ustupanje medicinskog kartona trećim osobama.

Protiv izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama izjasnile su se liječničke strukovne udruge ocijenivši da nanose štetu liječnicima i vozačima.

Smatra i da se narušava odnos između obiteljskih liječnika i pacijenta te se liječnike izlaže sukobu i potencijalnoj agresiji pacijenata kojima je oduzeta vozačka dozvola.

Navode i da liječnik ne može biti odgovoran za ponašanje pacijenta kojemu je propisan lijek uz koji se ne preporuča upravljanje vozilima.

Ističu i da je za pitanje sposobnosti za rad i vožnju nadležna medicina rada, a ne obiteljski liječnici, navodi Portal Zdravlje.

Peticija je dostupna na ovoj poveznici.

19. travanj 2024 19:04