StoryEditor
Hrvatska i svijetMOŽE LI I HRVATSKA?|

OBITELJSKI SUD U NJEMAČKOM WEIMARU ODLUČIO: Djeca ne moraju nositi maske i biti na socijalnoj distanci

Piše poslovni.hr
19. travnja 2021. - 21:17
(Photo by Quentin De Groeve/Hans Lucas/Hans Lucas via AFP)Quentin De Groeve

Po prvi puta su do sada izvedeni dokazi pred njemačkim sudom u vezi sa ‘znanstvenom opravdanosti i nužnosti propisanih mjera protiv korone’, poslovni.hr.

Obiteljski sud u njemačkom Weimaru odlučio je po hitnom postupku zabraniti dvjema školama u Weimaru primjenu propisa po kojima ​​učenici u školi moraju pokrivati usta i nos (posebno nošenje maski tipa FFP2), poštivanje minimalne udaljenosti i testiranje djece brzim testovima na SARS-CoV-2.

Kako piše njemački portal 2020news.de, sud je presudio da se nastava mora održavati licem u lice. Po prvi puta su sada izvedeni dokazi pred njemačkim sudom u vezi sa „znanstvenom opravdanosti i nužnosti propisanih mjera protiv korone“.v

Sudski postupak, čija presuda je donesena 8. travnja 2021. godine, je takozvani postupak zaštite djece u skladu s člankom 1666. stavcima 1. i 4. Njemačkog građanskog zakonika (BGB), a kojeg je pred Obiteljskim sudom u Weimaru pokrenula jedna majka za svoja dva sina u dobi od 14 i 8 godina. Tvrdila je da će njenoj djeci, bez ikakve koristi, zbog nametnutih mjera u školi biti nanesena fizička, psihološka i obrazovna šteta. Također je tvrdila kako školska pravila krši brojna prava djece i njihovih roditelja prema zakonu, ustavu i međunarodnim konvencijama.

Nakon ispitivanja činjenične i pravne situacije te ocjene izvješća, obiteljski sud u Weimaru zaključio je da sada zabranjene mjere predstavljaju trenutni rizik za mentalnu, fizičku ili emocionalnu dobrobit djeteta do te mjere da bi daljnji nastavak mjera „mogao nanijeti značajnu štetu“, donosi poslovni.hr.

16. svibanj 2021 23:05