StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘Putinov put u rat‘

Novi dokumentarac otkriva detalje sa sastanka Putina i njegovih najužih suradnika: Oni sjede poput učenika, Nariškin se doima bespomoćnim... Nakon tri dana počeo je rat

Piše dv
13. svibnja 2022. - 19:57

U jasnoj manifestaciji svoje moći, Putin je na sastanku tri dana prije invazije na Ukrajinu izvršio pritisak na svoj uži krug suradnika da ga podrži u njegovom ratnom planu. Time se bavi dokumentarni film u produkciji američkog PBS-a, donosi Slobodna Dalmacija.

U dokumentarcu "Putinov put u rat", razni stručnjaci i novinari analiziraju taj sastanak otkrivajući dinamiku moći između Putina i njegovih savjetnika.

Oni poput učenika u školi sjede poredani nekoliko metara od ruskog predsjednika; članovi Vijeća sigurnosti pritom se izmjenjuju za govornicom. Tamo moraju izraziti jasno i bezrezervno slaganje s time da Rusija priznaje neovisnost proruskih separatističkih regija u Ukrajini. Taj potez bio je prethodnica invaziji punog razmjera na susjednu zemlju.

"Otišli su tamo i poslušno rekli ono što je gospodar htio da kažu", kaže Julia Ioffe, osnivačica medijske tvrtke Puck, u dokumentarcu "Putinov put u rat".

Kao što se vidi na snimci koja je već ranije obišla svijet, Putin grdi šefa vanjske obavještajne službe (SVR), Sergeja Nariškina koji pokušava ne biti potpuno određen po tom pitanju. Kaže mu da "govori otvoreno", satjeravši ga u kut. Poput ostalih u prostoriji, Nariškin se doima bespomoćnim pred Putinovim zahtjevima.

Sastanak se održao tri dana prije nego što je Rusija 24. veljače rasporedila trupe u Ukrajinu.

"Prisiljavao je svoj tim za nacionalnu sigurnost, jednog po jednog, da napadnu Ukrajinu", kaže Kori Schake, direktorica vanjske i obrambene politike na American Enterprise Instituteu, u ovom dokumentarcu.

Ruski predsjednik u fokusu je dokumentarca koji detaljno analizira sve okolnosti i detalje ovog sastanka s Vijećem sigurnosti.

"Vidite kako je sve otišlo nizbrdo nakon toga. Koliko je štete potaknuo samo jedan čovjek sa svojim poremećenim idejama, a svi oko njega bili su previše uplašeni da išta kažu o tome ili da se odupru", kaže Julia Ioffe u dokumentarcu.

Film se osvrće i na Putinov život prije početka njegovog 22-godišnjeg vladanja Rusijom, a posebice na dane koji su prethodili invaziji. Kroz novinarska izvješća i stručnu analizu, film istražuje što je ovog lidera moglo potaknuti na uništavanje Ukrajine.

"Ovo nije rat ruskog naroda protiv ukrajinskog naroda. Ovo je stvarno rat Vladimira Putina", kaže u dokumentarcu Susan Glasser, koautorica knjige "Uspon Kremlja".

23. travanj 2024 20:37