StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetU DUBOKOJ KRIZI

Njemačka produljuje karantenu do 31. siječnja, na udaru škole, trgovine i ugostitelji

Piše fenix-magazin.de
5. siječnja 2021. - 19:41
Već je od ranije poznato kako će njemački političari produljiti “lockdown”. Kao datum do kad bi odluka o “zaključavanju” ostala na snazi spominje se 31. siječnja.

Čak i najveći optimisti nisu vjerovali da će 10. siječnja doći do popuštanja strogih pravila o koroni. U ponedjeljak je najavljeno da će se zaključavanje nastaviti barem do kraja mjeseca. Prema informacijama RedaktionsNetzwerks Deutschland (RND), savezne države s niskom stopom zaraze trebale bi dobiti priliku ponovno razgovarati o situaciji s mjerama ograničenja za dva tjedna.
Prema pragu od 100 slučajeva zaraze na 100 000 stanovnika u posljednjih sedam dana, prema podacima Instituta Robert Koch, trenutačno se nalaze samo Schleswig-Holstein, Mecklenburg-Vorpommern, Donja Saska i Saarland. Trenutačne brojke  se smatraju manje pouzdanima, jer je testirano manje ljudi tijekom Božića i Nove godine, piše fenix-magazin.de.

Na sastanku Merkelice i premijera dat će se i prijedlog prema kojem bi trebalo angažirati dodatno osoblje za brze testove u ustanovama za njegu starijih osoba. Zahtjeve za obećanu novčanu pomoć treba obraditi što je prije moguće i novac odmah isplatiti, slažu se premijeri.

Loše vijesti za ugostiteljstvo, trgovinu, kulturu i slobodne aktivnosti

Ugostiteljstvo, zabavne i rekreacijske, kulturne i sportske ustanove, kao i većina trgovina koje nisu prehrambene, vjerojatno će ostati zatvoreni.

Iako se neki političari zalažu za otvaranje škola ukazujući na veliku štetu u obrazovanju, čini se kako će i škole ostati zatvorene.
Na konferenciji održanoj u ponedjeljak, ministri obrazovanju i kulture dogovorili su se o nastavku obrazovanja na daljinu, ali pojedine su zemlje dopustile mogućnost postupnog nastavka školskih aktivnosti, sve dok to dopušta situacija s manjim brojem zaraze.

Andreas Schleicher, direktor obrazovanja Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), upozorio je na rastuću obrazovnu nejednakost zbog zatvaranja škola.
–  Protekla je godina izgubljena, posebno za djecu iz socijalno ugroženih obitelji, rekao je Schleicher za WDR.
Manje učenja znači i lošije mogućnosti na tržištu rada, upozoravaju obrazovni stručnjaci.  Prilika za mogućnosti koje još uvijek postoje u njemačkom obrazovnom sustavu ponovo je značajno ojačana ovom krizom.

Iako su se virolozi zalagali da škole budu potpuno zatvorene, Reinhard Berner, voditelj dječje klinike u Sveučilišnoj bolnici Dresden, založio se za otvaranje. Ministri obrazovanja saveznih država predstavili su u ponedjeljak detaljan plan. Namjera mu je omogućiti pojedinim saveznim državama da ponovno omoguće nastavu u učionici za razrede od prvog do šestog razreda ako to omogućava situacija s koronavirusom.

FDP traži novac za hranu za djecu iz siromašnih obitelji

FDP upozorava da će djeci iz siromašnijih obitelji, produljenjem blokade, nestati ne samo obrazovne mogućnosti, već i dnevni ručak.
– Roditelji si ne mogu priuštiti dodatne troškove za uravnoteženu prehranu za svoju djecu zbog ionako preniskih primanja i gubitka posla i nemaju uštede –  rekao je direktor Diakonie Sachsen Dietrich Bauer. Dugo očekivani propis da djeca kojima je potrebna pomoć dobivaju hranu unatoč zatvaranju škole, ne funkcionira.

Pascal Kober, glasnogovornik socijalne politike frakcije Bundestaga FDP-a, kritizirao je saveznu vladu zbog toga što nije imala pregled o tome koliko je djece dobivalo hranu dopremljenu njihovim domovima.

Oštro je napao saveznog ministra za rad Hubertusa Heila (SPD). – Hubertus Heil nema pojma jesu li i djeca dobila ručak. Očito ga također ne zanima da to zna, inače bi pregledao učinkovitost svojih mjera , rekao je Kober za RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND).

Iako će Angela Merkel s premijerima njemačkih saveznih država imati o čemu razgovarati, njemački mediji pišu kako će konačnu odluku objaviti danas u ranim poslijepodnevnim satima, piše fenix-magazin.de.
16. travanj 2024 19:09