StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVrbovanje ovisnika na mala vrata

Ni dubrovački učenici nisu imuni na novu pošast, e-cigarete s voćnim aromama : od okusa Kiki bombona do ovisnosti o nikotinu tek je jedan udah...

Piše Gabrijela Bijelić
15. srpnja 2022. - 07:27

- Jako smo zabrinuti. Kćer će nam najesen u srednju školu, a pričala nam je da je, kad je nedavno bila mala matura, zadnjeg dana škole par njezinih vršnjaka u gužvi 'zapalilo' nešto čudno, kao cigaretu iz koje se širio mirisni dim. Na svu sreću, ona je oprezna i čim je dola doma, rekla nam je da nije htjela povući 'dim' kad su joj ponudili. A što je najgore, te stvari nisu nedostupne, naprotiv. Na kioscima su u slobodnoj prodaji, po internetu se reklamiraju razne arome uz objašnjenja o uporabi, tako da svatko može doći do te električne cigarete koja ima okus po voću i bombonima - ispričala nam je sugrađanka, majka dojučerašnje osmašice, djevojčice koja je u 'kriznoj' skupini tinejdžera, na udaru nove pošasti - aromatiziranih e-cigareta koje doslovce možete naći na svakom kantunu.

Lubenica, mango, jagoda, breskva, ananas. Netko bi mogao pomisliti da kroz tekst nabrajamo okuse voćki, voćnih sokova ili sastojke ljetnih koktela, no posrijedi su zapravo voćne 'arome' električnih cigareta za kojima sve češće posežu sve mlađi konzumenti. Konkretno, učenici sedmih i osmih razreda te mlađi srednjoškolci s dubrovačkog područja nisu ostali imuni na ovu neobičnu 'pušačku' pošast zbog koje su roditelji očajni, a trgovci uglavnom ravnodušni jer se ovakvi proizvodi nude u slobodnoj prodaji, na kioscima i online.

Počne to bezazleno, kao da kupe vrećicu bombona i onda nastane problem.

image

Wiip cigarete sa 600 udisaja prodaju se od 8 do 12 eura po patroni

AFP

Lagana slatkoća i kemijski aftertaste

Iskustva s e-cigaretama voćnih okusa česta su tema foruma na društvenim mrežama gdje se, primjerice, aroma koju krije patrona jagode uspoređuje s okusom Kiki bombona. Spominje se i hladilo, osjećaj lagane slatkoće i osvježenja na usnama, dok manjem dijelu konzumenata smeta kemijski aftertaste. Komentiraju se i cijene uređaja, pa se tako navodi da uz e- cigaretu za punjenje dobijete i dvije patrone 'tekućeg' manga ili drugog okusa (u ponudi je čak i imitacija duhana) za oko 230 kuna. Slično kao i mobitel, 'voćna' cigareta radi na baterije. Što više pare povlačite, prije će se potrošiti pa je onda treba staviti na od četrdesetak minuta do sat vremena, vrijeme dostatno za 3 do 4 sata korištenja (udisanja), komentiraju 'forumaši'.

Iritiraju pluća i škode koncentraciji

O štetnim posljedicama konzumacije 'voćnih' cigareta razgovarali smo s dr. Mirnom Benić, specijalisticom školske i adolescentne medicine pri Službi za školsku medicinu Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije:

- E-cigarete nisu bezazlena i neškodljiva zabava, mogu imati potencijalno škodljive učinke, a mogu biti i uvod u naviku pušenja klasičnih cigareta te se ne preporučuje njihova uporaba. Podaci objavljeni u stručnom časopisu Pediatrics potvrđuju kako tinejdžeri koji koriste e-cigarete imaju četverostruko veći rizik da će probati i obične cigarete. Ovisno o sastavu, e-cigarete mogu izazvati ovisnost o nikotinu. Pokazalo se poraznim u cijelom svijetu da su adolescenti, uvjereni u neštetnost ili vrlo malu štetnost, počeli u većem broju konzumirati e-cigarete, što je dovelo do većeg broja ovisnika o nikotinu među mladima – potvrđuje nam dr. Benić i otkriva kakvi su učinci na zdravlje kod mladih konzumenata:

image

Dr. Mirna Benić, specijalistica školske i adolescentne medicine pri Službi za školsku medicinu Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije

Božo Radić/Cropix

- Iako e-cigarete nisu dugo u uporabi, poznato je da izazivaju iritaciju pluća, te mogu izazvati ozbiljna oštećenja pluća uključujući i smrtni ishod. Premda u manjim količinama, e-cigarete uglavnom sadrže nikotin koji kod djece ima negativan učinak na razvoj mozga te negativan učinak na pamćenje, koncentraciju, učenje, samokontrolu, pažnju i raspoloženje – ističe naša sugovornica. Na upit kako je onda moguće da maloljetnici kupovinom relativno lako dolaze do ovih proizvoda, dubrovačka stručnjakinja odgovara:

- Zakonom o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda, usklađenim s propisima EU-a, Hrvatska je regulirala status e-cigareta, počevši od definicije i pojma e-cigareta pa do odredbi o obaveznim zdravstvenim upozorenjima, zabrani prodaje maloljetnim osobama te bilo kakvog oblika oglašavanja i promidžbe. To znači da e-cigarete nisu dopuštene maloljetnicima i ne bi im se smjele prodavati na isti način kako im se ne smiju prodavati klasične cigarete – pojasnila je dr. Mirna Benić.

Znatiželjom do ovisnosti

Osvrnula se na kemijski sastav e-cigareta koje sve više privlače djecu i mladež:

- Tekućine koje se koriste u nekim e-cigaretama najčešće sadržavaju nikotin,propilen glikol, glicerol i različita sredstva za poboljšanje okusa (arome). Upravo su različite arome privlačnih okusa i naziva zanimljive djeci i mladima čest razlog probanja. Maksimalna dopuštena vrijednost nikotina je 20 mg/ml, kako je to određeno Direktivom Europskog parlamenta i Vijeća od 3. travnja 2014.godine. Prema Zakonu o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda, sastav tekućine koja se koristi u e-cigaretama u Hrvatskoj treba biti istaknut na proizvodu, no na tržištu postoji veliki broj različitih proizvoda koji se nedovoljno kontroliraju te je moguće da sastav odstupa od dopuštenog – ističe dr. Benić i napominje kako dodatnu opasnost predstavljaju spojevi koji nastaju zagrijavanjem tekućine i plastičnih ili metalnih usisnika na vrlo visokim temperaturama, npr. štetni formaldehid kao raspadni produkt propilen glikola.

image

Dr. Mirna Benić, specijalistica školske i adolescentne medicine pri Službi za školsku medicinu Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije

Božo Radić/Cropix

Neizbježno je i pitanje uporabe električnih cigareta kod odraslih. Dubrovačku specijalisticu pitamo pomaže li i koliko ova alternativa pušačima u odvikavanju od duhana?

- E-cigarete su zamišljene kao pomoć u odvikavanju od pušenja klasičnih cigareta. Međutim, nakon gotovo dvadeset godina od pojave e-cigareta na tržištu, istraživanja nisu pokazala nikakve dobrobiti u smanjenju ovisnosti o duhanu i njegovu štetnom učinku. Dapače, većina pušača nije prestala pušiti i često kombiniraju e-cigarete s klasičnima – zaključuje dr. Benić.

image

Energetska pića sve su ozbiljniji izazov za djecu i mlade

Cropix/

Energetski napitak obiluje kofeinom

U posljednje vrijeme često se ukazuje na štetnost energetskih napitaka koji se nikako ne preporučuju maloljetnicima. Štoviše, Hrvatski sabor bi uskoro trebao raspraviti o zabrani ove vrste pića koju prema istraživanjima redovito konzumira čak 61 posto djece i tinejdžera...što je toliko nezdravo u energetskim napicima, pitali smo našu sugovornicu:

- Takvi napici obiluju kofeinom, šećerom ili umjetnim sladilima i drugim sastojcima koji u ljudskom tijelu potiču razbuđivanje i proizvodnju energije. Za djecu do 12 godina bilo kakva količina kofeina je štetna. Nakon 12 godina mogu konzumirati do 100 miligrama dnevno. Međutim, energetska pića imaju četiri do pet puta više kofeina, a ne treba zanemariti ni štetne posljedice velikih količina šećera koju djeca na ovaj način konzumiraju. Potičući lučenje adrenalina energetska pića ubrzavaju rad srca, uzrokuju porast krvnog tlaka, te stimuliraju središnji živčani sustav – ističe specijalistica školske i adolescentne medicine i upozorava na još jednu pogubnu posljedicu konzumacije:

- U kombinaciji s alkoholom energetski napici mogu dovesti do tzv. "budnog pijanstva". To je stanje u kojem osoba nije svjesna količine alkohola koju je popila, odnosno nije svjesna svog pijanstva pa pije veću količinu alkohola nego bi popila da ne konzumira energetska pića. Osim toga, ova kombinacija smanjuje subjektivni doživljaj simptoma alkoholnog trovanja poput smetnji motorike i smanjenje vremena reakcije, što može ozbiljno ugroziti zdravlje i dovesti do smrtnog ishoda.

27. travanj 2024 10:15