StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOkrutna sudbina

Nevjerica u Omišu nakon nesreće u kojoj je poginuo Joško Sladojević, tragedija se dogodila na rođendan njegove kćeri: Bio je gospodin velika srca, omiljen i rado viđen...

Piše vinko vuković/sd
31. svibnja 2022. - 20:01

Sudbina. Joško Sladojević, jedan od poginulih u zrakoplovu Cessna 182, koji se u nedjelju s pilotom i tri putnika srušio u mjestu Broćanac kod Rakovice, život je izgubio na rođendan svoje kćerke tinejdžerice, piše Slobodna Dalmacija.

Župljani Prika, omiškoga kvarta u kojemu se Sladojević skućio nakon povratka iz Njemačke u kojoj je radio 24 godine, još uvijek u nevjerici prate vijesti o tragediji koja je zadesila i člana njihove zajednice. S tugom se opraštaju od čovjeka o kojemu svi imaju samo riječi hvale. Govore nam kako je Joško, kao gospodin velika srca, bio omiljen i svugdje rado viđen, o čemu, uostalom, svjedoči i činjenica da su ga iz Njemačke došli posjetiti prijatelji. Doletjevši malim zrakoplovom koji ih je poslije sve skupa odveo u smrt.

Iskusni aeronautičari

U Omišu su boravili nekoliko dana, zabavljali su se kako to stari prijatelji i inače čine. A u nedjelju su svi zajedno, povevši i Joška, krenuli natrag. Vjerovali su u Cessnu, a tamni oblaci iznad Like nisu im se činili kao prijetnja. Pogotovo ne njima, redom iskusnim aeronautičarima.

image
Robert Fajt/Cropix

Cessna 182 na letu iz Splita prema Stuttgartu s radara Hrvatske kontrole zračne plovidbe nestala je u nedjelju, 29. svibnja u 11 sati i 25 minuta. U zrakoplovu su bili pilot švicarske nacionalnosti, dva Nijemca i Hrvat, Joško Sladojević, rodom iz Blata na Cetini, otac dvoje maloljetne djece, dugogodišnji dopredsjednik, igrač i član Croatije Stuttgart te hvaljeni i cijenjeni inženjer u tvrtki Mercedes.

– U ovim teškim trenucima za sve nas koji smo poznavali Joška, ne preostaje nam ništa drugo nego još jednom pokazati zajedništvo i biti podrška jedni drugima, a povrh svega se nadati kako će naš dragi Joško gore negdje naći svoj vječni spokoj. Iako više nisi među nama, ostaješ dio nas, počivao u miru Božjem – poručili su iz Croatije Stuttgart.

Prema navodima Fenix Magazina, njemačkog portala na hrvatskom jeziku, koji citira Sladojevićeve prijatelje u Stuttgartu, Joško je prihvatio nagovor svojih starih kolega da s njima poleti iz Splita. I to na dan koji je pamtio kao jedan od sretnijih u svom životu.

– Nažalost, sudbina je bila okrutna prema tom neponovljivom čovjeku – rekli su za Fenix Magazin njegovi prijatelji iz Croatije Stuttgart.

image
Robert Fajt/Cropix

Istraga u tijeku

Pilot je, kako pišu lokalni njemački mediji, bio član zrakoplovnog kluba Bayer Leverkusen.

– Nadali smo se i strahovali s pilotovom obitelji, davali smo jedni drugima hrabrost i nadu u ovoj našoj obitelji sportskih letača, a sada su naši najgori strahovi potvrđeni. Izgubili smo predanog člana naše letačke zajednice i dobrog prijatelja – kazao je Reinhard Sablowski, predsjednik zrakoplovnog kluba Bayer Leverkusen.

Ne navodeći identitet pilota koji je upravljao letjelicom, Sablowski je u razgovoru za portal Leverkusener Anzeiger naveo da je pilot iz Leverkusena odletio za Split u četvrtak i da je bilo planirano da se vrati u nedjelju.

– Bio je vrlo iskusan letač – naglasio je Sablowski, izražavajući zahvalnost hrvatskim spasilačkim službama koje su potragu obavljale po izuzetno teškim vremenskim uvjetima.

Uzrokom nesreće, uz hrvatske istražitelje, bavi se i njemački Savezni ured za istraživanje zrakoplovnih nesreća, koji istražuje ne samo nesreće koje se dogode u Njemačkoj, nego i one koje se tiču letjelica registriranih u toj zemlji. 

27. svibanj 2024 19:15