StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOD USTAŠE DO ‘KU...‘|

Nepoznati autor u Zagrebu ‘dotjeruje‘ ustaške grafite i pretvara ih u faluse!

Piše dv
15. srpnja 2021. - 12:27

Društvenim mrežama širi se fotografija grafita u zagrebačkom naselju Sigečica gdje je netko na napuštenom kiosku u blizini tramvajske stanice prepravio grafit ustaškog simbola, donosi Jutarnji list.

Nepoznati je autor ustaško 'U' naime prepravio tako da izgleda kao muški spolni organ, a prolaznici različito reagiraju na štos- nekima je to duhovito, drugima vulgarno.

- Gadno i žalosno. Tako se osjećam svaki put kad vidim takav znak na fasadi, a sada je ovdje još gadniji. Nije mi uopće smiješno, a nije mi drago ni za propast ovog malog obiteljskog obrta, rekao nam je susjed Milan zgražajući se nad grafitom.

Mnoge fasade zgrada u Zagrebu, ali i ostalim hrvatskim gradovima, 'krase' fašistički simboli poput ovog. Osim što je slovo U pretvorio u falus autor je na križ iznad njega dodao i četiri točkice koje izdaleka podsjećaju na štit srpskog grba što dodatno pojačava provokaciju.

- Ja vam to uopće ne doživljavam. Djeca se glupiraju. Bilo je tužno prije, sad je barem malo smiješno, poručila nam je susjeda u prolazu dok je žurila na posao.Sličnih primjera "dorade" simbola mržnje ima posvuda u svijetu. Popularne su korekcije na kukastim križevima koje ljudi često prepravljaju u logo tvrtke Windows ili u vjetrenjače, piše Jutarnji list.

02. svibanj 2024 00:54