StoryEditorOCM

Ne rastu samo kod nas cijene, susjedi si više ne mogu priuštiti ni kruh! Pogledajte koliko im je poskupjela ova važna namirnica: ‘Dogodilo se preko noći...‘

Piše dv
23. rujna 2022. - 06:55

Mađarski premijer Orban odavno je zamrznuo cijene pet osnovnih namirnica. No, Mađari su se svejedno našli na udaru drastičnog poskupljenja kruha - popelo se na čak 65 i pol posto, piše Dnevnikhr, a prenosi Slobodna Dalmacija.

"Najjeftiniji kruh koji ovdje možete kupiti stoji oko tri dolara, većina nas umirovljenika si to ne može priuštiti", kazao je umirovljenik Janos Kovacs.

Cijena kruha u Mađarskoj, prema podacima Eurostata, narasla je nevjerojatnih čak 65 i pol posto. Kad se gleda kolovoz ove u odnosu na prošlu godinu, Hrvatska je peta s rastom od 30 posto. Za Mađarske pekare računica je više nego jasna.

image

Ilustracija

Božidar Vukičević/Cropix

"Prije su pećnice trošile oko 20 do 30 eura na dan. Sada je to 200 do 300 eura", objašnjava konzultant Andras Timar.

Uz situaciju sa žitaricama iz Ukrajine, problem su i cijene energenata.

"Krajem srpnja dobili smo račun čiji je iznos bio tri puta veći u odnosu na račun iz lipnja. Sve se doslovno dogodilo preko noći", zaključio je suvlasnik pekarnice David Merton.

Dok se pekari brinu hoće li morati zatvarati vrata svojih pekarnica, Mađari se pitaju ima li kraja rastu cijena, barem kad je u pitanju kruh.

27. travanj 2024 19:40