StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSVE ZBOG DODIKA

Ne miriše na dobro: osvanule brojne velikosrpske mape, dio Dalmacije stavili pod Beograd, traktore ukrasili zastavama

Piše vijesti sd
13. siječnja 2024. - 16:19

Nakon što je Milorad Dodik najavio odcjepljenje Republike Srpske od Bosne i Hercegovine, dogodila se poplava objava u kojima se veliča "Velika Srbija‘, "Srpski svet", četništvo, Radovan Karadžić, Ratko Mladić, zločini... Zavladalo je neviđeno ludilo na Facebooku, Instagramu, Tiktoku. Opet se bude neke davno zakopane strasti i ideologije, poziva se na nove ratove.

Sve je eskaliralo na pravoslavni Božić. 

- Ustani čiča Dražo..-- pjevaju i pozivaju na osnvanje Velike Srbije, citiraju Dodika. Dodik je, podsjećamo, dobar i s našim predsjednikom Zoranom Milanovićem koji ga je nedavno pozvao i na Hvar. 

Pogledajte ‘skrinove‘ i na dolje videa:

image

S C R E E N

image

S C R E E N

image

S C R E E N

image

S C R E E N

image

S C R E E N

image

S C R E E N

image

S C R E E N

image

S C R E E N

image

S C R E E N

VIDEA:

@danijelaluz95 Legendarni Pero Video je iskljucivo humoristicnog karaktera, svaki uvredljiv komentar bice prijavljen   #viraltiktok #fyp #foryou #viralvideo #viral @Perica ♬ Bozic je - Baja Mali Knindza
@zorz_gospodjo Pogledajte novu epizodu emisije tako što ćete na youtube-u ukucati “Biće bolje sa Žoržom” ili kliknuti na link u opisu profila. #srbija #srbijatiktok #balkan #zorz #bicebolje #foryourpage #fypシ #republikasrpska #foryou ♬ original sound - zorz gospodjo

"Narod će me podržati"

Srbi u Bosni i Hercegovini "mentalno su integrirani" sa Srbijom i podržali bi eventualnu neovisnost Republike Srpske (RS), rekao je njezin predsjednik Milorad Dodik u razgovoru za agenciju France Presse.

"Mi ne želimo ostati ovdje", rekao je Dodik u razgovoru za francusku agenciju objavljenom na Dan Republike Srpske", proslavu koju središnje vlasti BiH i Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) smatraju neustavnom. Dodik u razgovoru ističe kako je više od 80 ovlasti RS-a prebačeno na središnju vlast u Sarajevu i oni ih žele natrag. 

Podsjećamo, France Presse piše kako se Dodik u posljednje vrijeme bavi pitanjem državne imovine poput nekretnina i šuma koje, po njegovu sudu, pripadaju entitetima te su pitanje "života i smrti". Bosanskohercegovački mediji tvrde, pak, da je njihov vlasnik država, piše francuska agencija. 

To pitanje nije još nije zakonski riješeno, a visoki predstavnik međunarodne zajednice, s ovlastima donošenja ili ukidanja zakona, mogao bi biti taj koji će presuditi. "Ako se to dogodi, idemo u Narodnu skupštinu RS-a i donijet ćemo odluku o neovisnosti", upozorava Dodik. 

"Povući ćemo Srbe iz vojske, policije, zajedničkih institucija. Preporučujem im da ne ulaze u tu priču", zaprijetio je. 

Dodik tvrdi kako je cilj zapada obesmisliti Republiku Srpsku i stvoriti centraliziranu Bosnu i Hercegovinu. "Naš karakter ne dopušta da se to dogodi. Zato danas s ponosom slavimo 9. siječnja", rekao je. 

"Narod će me podržati"

France Presse piše kako Dodik prijeti neovisnošću RS-a od stupanja na vlast 2006. godine. On je siguran da to žele i tamošnji stanovnici, ali sjećanja na rat sprječavaju da se na to odvaže. "No u potpunosti sam siguran da ljudi shvaćaju što se događa", kazao je Dodik. "Kad bi se u odlučujućem trenutku ponudila platforma neovisnosti, narod bi je podržao", dodao je. 

Predsjednik RS-a rekao je da je stanovništvo tog entiteta "mentalno integrirano" sa Srbijom.  "Da, sada smo dio Bosne, no zato što nam je to obaveza. To nije nešto što želimo", rekao je čelnik entiteta s 1.2 milijuna stanovnika. 

Daytonski sporazum bio je pogrešan u ideji da se okupe zaraćene strane kako bi se sačuvala "imaginarna" Bosna i Hercegovina, iako je to bio "izvrstan povijesni trenutak" za razgraničenje naroda i stvaranje "trajnog mira na Balkanu". 

Prijetnje odcjepljenjem, retorika protiv središnje države i bliskost s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom učinili su Dodika nepoželjnim u zapadnim prijestolnicama. Predsjednik RS-a je pod američkim i britanskim sankcijama, ne libi se redovito vrijeđati američkog veleposlanika te iskazuje "ponos" što se redovito viđa s "velikim liderom" Putinom, rekao je za agenciju France Presse. 

SAD traže procesuiranje odgovornih za obilježavanje neustavnog dana RS

SAD očekuju istragu i kažnjavanje svih onih koji krše zakone BiH pa tako i presude Ustavnog suda BiH kojima je obilježavanje 9. siječnja kao dana Republike Srpske proglašeno neustavnim, objavilo je američko veleposlanstvo u Sarajevu.

"Ustavni sud BiH je višestrukim presudama jasno istaknuo kako je proslava dana RS 9. siječnja neustavna. Nije u pitanju obilježavanje praznika, već odluka da se to učini 9. siječnja. Povezivanje obilježavanja s pravoslavnim vjerskim praznikom krši nekoliko odredbi Ustava BiH koje zabranjuju diskriminaciju. Ovo je pitanje zakona, a ne mišljenja", navodi veleposlanstvo u reakciji na društvenoj mreži X.

Američko veleposlanstvo podsjetilo je kako je poštivanje odluka tijela vlasti na razini BiH pa tako i Ustavnog suda obveza oba entiteta koja proistječe iz Daytonskog sporazuma. Pravosudnim tijelima u BiH uputilo je poziv da djeluju temeljem odredbi Kaznenog zakona koji nepoštovanje presuda Ustavnog suda definira kao kazneno djelo, za što je propisana zatvorska kazna, a upozorilo je kako će SAD reagirati kada procijene da je to potrebno.

"Sjedinjene Države su djelovale kako bi se pozabavile ovakvim antidejtonskim akcijama u prošlosti i neće oklijevati to ponovo učiniti", stoji u izjavi objavljenoj dan nakon što su američki borbeni zrakoplovi F-16 nad zračnim prostorom BiH izvodili vojnu vježbu i nadlijetali Banju Luku dok je tamo trajala Dodikova akademija.  (HINA)

26. travanj 2024 22:19