StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPORUKA VJERNICIMA

Nadbiskup Tomo Vukšić: Hoditi "protiv struje" prava je proslava Božića

Piše Hina
23. prosinca 2023. - 12:25

Proslava Božića nakon razdoblja došašća poziv je na odreknuće od svih oblika zla jer je to drugo ime za čovjekov put prema Bogu, kazao je u Sarajevu vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić u svojoj božićnoj poruci upućenoj vjernicima.
Radosno iščekivanje svetkovine Božića ujedno je razdoblje radosnog iščekivanja Isusova dolaska, a vršeći djela pokore vjernici u to vrijeme iskazuju želju za osobnim obraćenjem i odricanjem od svega što je zlo, podsjetio je nadbiskup Vukšić.
Kršćanska je pokora, kako je istaknuo, stoga uvijek usmjerena prema novom početku, upućena prema drukčijem i boljem životu, okrenuta prema čovjekovu djelovanju u skladu s Božjim pravilima u ljubavi prema Bogu i svim ljudima.
Kazao je i kako je Isus s ljudima i u tom duhovnom hodu obraćenja i posvećenja a po svojoj Crkvi vjernike prati, opominje, potiče i savjetuje.
Vrhbosanski je nadbiskup podsjetio na riječi pape Benedikta XVI. da obratiti se znači promijeniti pravac kretanja života i to suštinski a ne tek "malim popravcima". Obveza je pritom "hod protiv struje" shvaćene kao površni način života, nedosljedan i obmanjujući koji nas čini zarobljenima od zla ili pak sužnjima moralne osrednjosti.
"Obraćenje odnosno napuštanje svakog oblika zla puta, zlih nakana i djela, drugo je ime za čovjekov put prema Bogu a istodobno ono je također jedina vrata po kojoj kraljevstvo Bože ulazi u čovjeka i jedina staza po kojoj Bog prilazi čovjeku", kazao je nadbiskup Vukšić zaželjevši vjernicima da se uz Božić po njihovu duhovnom obraćenju u svima Isus rodi na duhovni način te tu zauvijek ostane.
Vrhbosanski je nadbiskup Božićnu poruku posebice posvetio siromašnima i potrebitima. Kazao je kako u BiH svaki dan 18 tisuća ljudi traži pomoć u pučkim kuhinjama.
"O ovako maloj zemlji ta je brojka ogromna i ujedno opomena", kazao je Vukšić dodajući kako Crkva te probleme sama ne može riješiti, ali može gestama poput odricanja od nerazumnog trošenja poslati poziv svima da u tome sudjelovanjem pomognu.

28. travanj 2024 20:40