StoryEditor
Hrvatska i svijetIDE TO RUSIMA

Moskovljani od ponedjeljka mogu u barove i restorane kao nekada, na ulazu više neće morati pokazivati QR kod kojim dokazuju da su cijepljeni

Piše HINA
16. srpnja 2021. - 18:51
AFPNatalia Kolesnikova

Moskovljani od 19. srpnja više neće morati pokazivati QR kod kojim dokazuju da su cijepljeni ili negativni na koronavirus kako bi mogli ući u kafiće, restorane i barove, najavio je gradonačelnik Sergej Sobjanjin u petak. 

Rusija, koja je u petak potvrdila rekordni porast smrtnih slučajeva povezanih s covidom-19, suočava se sa sve više zaraza koje vlasti pripisuju zaraznijoj delta varijanti i sporom cijepljenju. 

Rusija je u petak potvrdila 25.704 nova slučaja, od kojih 5382 u Moskvi. U prijestolnici je također umrlo još 105 ljudi. 

Dvije trećine zaraza koronavirusom otkrivene u Rusiji od početka srpnja otpadaju na delta varijantu, objavila je novinska agencija TASS pozivajući se na izjavu Anne Popove, šefice ruske agencije Rospotrebnadzor koja se, među ostalim, bavi javnim zdravstvom. 

Moskovljani su od 28. lipnja morali pokazivati QR kod kojim dokazuju da su se cijepili ili imaju negativan test kako bi mogli sjesti u zatvorene prostore ugostiteljskih objekata. Vanjske terase bile su otvorene za sve.

Županija pozitivan trend Sve je više cijepljenih bez najave: evo koliko je ljudi do sada u Šibensko-kninskoj županiji primilo dvije doze Pročitaj više

Šibenik ceh ugostitelja Joso Smolić: Samo nas sezona može spasiti, hitno se moramo početi pridržavati mjera i procijepiti ljude! Pročitaj više

Sobjanjin je na državnoj televiziji rekao da se situacija poboljšala i da je porasla stopa cijepljenja u prijestolnici pa je moguće popuštanje mjera. 

"Od 19. (srpnja) ukidamo obvezne QR kodove u ugostiteljskim objektima", rekao je Sobjanjin. "Ovo je važna odluka, primio sam puno žalbi od tvrtki i javnih organizacija."

To će se primjenjivati i na restorane u široj moskovskoj regiji, citirale su novinske agencije guvernera regije, a vlasnici restorana sami će odlučivati hoće li provjeravati QR kodove posjetitelja.

item - id = 1113257
related id = 0 -> 1129307
related id = 1 -> 1129209
22. rujan 2021 19:44