StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetstravično iskustvo

Mladi ruski vojnici odbijaju povratak na bojište, jedan od njih je ispričao traumatično iskustvo s prve crte: ‘Ginuli smo jer nemamo zaštitu, jurili bez prestanka...‘

Piše dv
3. lipnja 2022. - 20:15

Neki ruski vojnici odbijaju se vratiti u borbu u Ukrajinu zbog svojih iskustava na prvoj crti bojišnice na početku invazije, tvrde ruski odvjetnici i aktivisti za ljudska prava. S jednim od njih razgovarao je i BBC, prenosi Slobodna Dalmacija.

- Ne želim se vratiti ubijati i biti ubijen - kaže Sergej koji je ranije ove godine proveo pet tjedana boreći se u Ukrajini.

Sada je kod kuće u Rusiji, gdje i boravi nakon što je zatražio pravni savjet kako ne bi bio vraćen na prvu crtu bojišnice. Sergej je samo jedan od stotina ruskih vojnika za koje se pretpostavlja da su učinili isto.

Sergej kaže da je traumatiziran iskustvom u Ukrajini.

- Mislio sam da smo mi ruska vojska, najsuper-duper na svijetu, ogorčeno kaže mladić, umjesto toga, očekivalo se da će raditi bez osnovne opreme, kao što su uređaji za noćno gledanje  tvrdi. 

- Bili smo kao slijepi mačići. Šokiran sam našom vojskom. Ne bi nas puno koštalo opremanje. Zašto to nije učinjeno? - zapitao se. 

Sergej se pridružio vojsci kao ročnik, većina ruskih muškaraca u dobi od 18 do 27 godina mora odslužiti jednu godinu obveznog vojnog roka. No, nakon nekoliko mjeseci donio je odluku o potpisivanju dvogodišnjeg profesionalnog ugovora kojim bi dobio i plaću. U siječnju je poslan blizu granice s Ukrajinom na, kako mu je rečeno, vojne vježbe. Mjesec dana kasnije, na dan kada je Rusija započela svoju invaziju rečeno mu je da prijeđe granicu. Gotovo odmah njegova se jedinica našla na udaru.

Dok su stali navečer na napuštenoj farmi, njihov zapovjednik je rekao: "Pa, kao što ste već shvatili, ovo nije šala." U njegovoj jedinici od 50 ljudi 10 je ubijeno, a 10 ranjeno. Gotovo svi njegovi suborci bili su mlađi od 25 godina.

image
Yasuyoshi Chiba/AFP

Katastrofalni uvjeti

Čuo je za ruske vojnike koji su bili toliko neiskusni da "nisu znali pucati i nisu mogli razlikovati jedan kraj minobacača od drugog".

- Jurili smo, tek kratko se zaustavljajući noću, bez rovova, bez izviđanja. Nismo ostavljali nikoga na začelju, ako bi netko odlučio da nam želi prići s leđa i napasti nas, nismo imali zaštitu. Mislim da je toliko naših dečkiju poginulo upravo zbog toga. Da smo se kretali postupno, da smo provjerili jesu li ceste minirane, izbjegli bismo tolike gubitke -  kaže Sergej.

Početkom travnja, Sergej je poslan natrag preko granice u kamp u Rusiji. Trupe su povučene iz Ukrajine i činilo se da se regrupiraju za novi napad na istoku.  

Kasnije tog mjeseca, primio je zapovijed da se vrati u Ukrajinu, ali rekao je svom zapovjedniku da nije spreman na to.  

- Rekao je da je izbor moj. Nisu nas ni pokušali odgovoriti, jer nismo bili prvi - rekao je. Sergej zasad nije osjetio negativne posledice svoje odluke. 

Vojni zapovjednici pokušavaju zastrašiti vojnike da ostanu u svojim jedinicama, kaže ruski odvjetnik za ljudska prava, Aleksej Tabalov. Ali on naglašava da ruski vojni zakon uključuje članke koji vojnicima dopuštaju da se odbiju boriti ako to ne žele.  

Aktivist za ljudska prava, Sergej Krivenko, kaže da nije čuo za sudske procese protiv onih koji se odbijaju vratiti na frontu. 

To ne znači da takvi pokušaji ne postoje ili da u budućnosti neće postojati.

07. svibanj 2024 06:10