StoryEditorOCM
Hrvatska i svijethrabra žena

Mira (57) opisala kako je saznala da ima najtežu bolest: Boljelo me rame, pripisala sam to pranju suđa. A onda se javio još jedan simptom...

Piše dv
22. travnja 2022. - 21:20

Svaki dan, tijekom nekoliko mjeseci, pomalo sam kašljala, a onda sam se jedno jutro probudila i pljunula krv i tako u narednih pola godine, koliko je trajala moja potraga za dijagnozom – rak pluća, četvrta faza, posljednja.

Pala sam, ali sam i ustala, nisam se predala. To je bilo prije četiri godine i evo još sam ovdje, borim se, priča za Novu.rs Mira Smiljanić (57), iz Beograda, koja od 2020. prima suvremenu imunoterapiju, koja je zaustavila progresiju najsmrtonosnijeg raka – onoga na plućima.

Mira je do 2013. pušila jednu kutiju cigareta dnevno, a onda je prestala i od tada vodi, kako kaže, zdrav život. Međutim, 2018. godine počinje kašljati…

"Prije devet godina prestala sam pušiti. I onda 2018. javlja se jedan simptom, kašalj, na koji nisam mnogo obraćala pažnju. Trajalo je tjednima, kašljucala sam pomalo svaki dan. Onda sam sve češće osjećala bol u ramenu. To sam pripisala pranju suđa, kućnim poslovima, od kojih inače bole leđa, noge, ramena… Tek kasnije sam saznala da je to jedan od simptoma raka pluća. Onog dana kad sam pljunula krv, zabrinula sam se. Prvo sam pomislila da je iz nosa, pa da je neka prehlada, ali to se ponavljalo. Morala sam provjeriti što se događa i otišla sam kod liječnika" priča Mira, kako je krenula njena potraga za dijagnozom, piše Ana Marković za Nova.rs.

Ni na trenutak nije pomislila da je ozbiljno bolesna.

Oduševljena imunoterapijom

"Nisam izgledala kao oboljela osoba. Ljudi koje sam kasnije upoznala u bolnici, bili su žuti u licu ili blijedi kao krpa, a ja sam sasvim normalno djelovala, čak zdravo. Tko bi rekao da imam najteži oblik raka na svijetu. Muke su postale još veće kad sam krenula obilaziti liječnike u potrazi za dijagnozom. To je bilo stvarno strašno. Vodili su me od ambulante do ambulante, od šaltera do šaltera tijekom šest mjeseci. Lutala sam od liječnika do liječnika, koji nisu mogli ustanoviti što mi je, a sve vrijeme sam pljuvala krv. Pojedini liječnici su mislili da imam anemiju i davali mi brojne druge dijagnoze. Onda su na snimci vidjeli sjenku i posumnjali na težu upalu pluća, sve dok nismo stigli do prave dijagnoze. Najvažnije je imati liječnika koji može prepoznati simptome bolesti i brzo postaviti dijagnozu, jer je vrijeme ključno za pacijente koji boluju od raka", priča Mira, donosi Slobodna Dalmacija. 

image

Rak pluća, ilustracija

AFP

"Dijagnosticiran mi je tumor na plućima. Operirali su mi jedan režanj, a potom sam primala kemoterapiju. Tokom 2019. sam završila i stigao je red na skener. Pokazao je da se karcinom vratio, odnosno da je sve vrijeme tu i da sam u četvrtom stupnju, u terminalnoj, završnoj fazi najteže bolesti'' priča Mira, kojoj je tijekom liječenja najveća podrška bio suprug, ali i njeni sinovi i unuk.

image

Savjeti za onkološke bolesnike, i gospođa Mira imala bi što reći

Darko Tomaš/Cropix

"Imala sam golemi strah od korone. Mislila sam da ću sigurno umrijeti, jer nema šanse da me zaobiđe. Čitala sam da je stopa preživljavanja pacijenata s rakom skoro ravna nuli, ako obole od Covida. Onda sam prodala stan, zlato koje sam čuvala cijelog života i sve što sam imala. Novac sam podijelila sinovima i pomirila se sa smrću. Međutim, još sam ovdje, a pandemija prolazi", s osmijehom kaže ova heroina.

Nadala se Mira kako postoji šansa da je novi lijekovi vrate u treći, pa u drugi, i na kraju u prvi stadij bolesti, sve do potpunog izlječenja, ali…

Psihoterapija je važna

"Objasnili su mi da je to nemoguće, da nikada neću biti skroz zdrava. Sad su mi dobri rezultati, ali bili su dobri i ranije, iako je skener pokazivao cirkus. U meni sve stoji, rak je tu, ali ne raste, ne mijenja se. Imam faze kada padnem psihološki, ali stalno se dižem. Zdrava sam, a nisam zdrava. Ne osjećam se loše, a znam da sam bolesna, to je apsurd. Ipak, drago mi je što mi suvremeni lijekovi produžavaju vrijeme na ovom svijetu i čine ga kvalitetnijim, što se mogu normalno ponašati. Briga me više za sve, za prašinu, za čišćenje, za novac, idem šetati, družiti se, disati, uživati u životu dok sam još tu" poručuje Mira, dok se nastavlja osmjehivati.

image

Mira Smiljanić bila je zadovoljna bolničkim tretmanom

Tomislav Krišto/Cropix

"Psihoterapija, razgovor sa stručnom osobom potreban je svima koji se liječe od raka. Mi u sebi nosimo atomsku bombu, koja svakog časa može eksplodirati. To je golemi teret i pritisak na psihu. Potrebno nam je razgovarati s nekim, da nam se pruži psihološka pomoć u kriznim momentima kojih je mnogo", kaže Mira Smiljanić, koja se i danas hrabro bori sa rakom pluća, piše Nova.rs.

30. travanj 2024 23:22