StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetU centru grada

Meta bio Prigožin? Rusija šokirana potezom prodavačice iz vintage butika, nakon likvidacije oglasio se i njen suprug

Piše Robert Bajruši/JL
3. travnja 2023. - 19:58

Agenti ruske sigurnosne službe FSB u ponedjeljak ujutro otkrili su i uhapsili Darju Trepovu, koja je osumnjičena za umiješanost u eksploziju u kafiću u Sankt Peterburgu, u kojoj je poginuo poznati vojni bloger Maksim Fomin, poznatiji kao Vladlen Tatarski.

Tatarski je likvidiran navečer 2. travnja u eksploziji u kafiću Street Food Bar br. 1 u četvrti Vasileostrovskij u Sankt Peterburgu, a pritom je ozlijeđeno još četrdesetak osoba.

Vikendom ovaj kafić okuplja diskusijski klub "Cyberfront Z".

Na plakatu za događaj pisalo je da će Tatarski ispričati "kako je to izvještavati s vrućih točaka dok si pod kišom metaka, te objasniti što znači biti vojni dopisnik", a bilo je glasina da će se ondje ukazati i šef PMC-a Wagner Jevgenij Prigožin, koji je vlasnik zgrade u kojoj se održao skup.

Vladlen Tatarski je bloger i jedan od najpoznatijih "vojnih dopisnika", a rođen je u Makejevki, u Donjeckoj oblasti u Ukrajini, prenosi Jutarnji.

image

Vladlen Tatarski

Afp

Na Telegramu ima više od 560 tisuća pretplatnika, a pročuo se jer se, iako je bio dopisnik i bloger, istovremeno borio se na strani samoproglašene Donjecke narodne republike u sastavu bataljuna Vostok, a zatim i u postrojbama Luganske narodne republike. Prije toga služio je zatvorsku kaznu pod optužbom za oružanu pljačku, da bi postao vojni bloger, a zapravo, ratni propagandist.

Autor je knjiga "Trčanje", "Rat" i "Meditacija". Zajedno sa sličnim "vojnim dopisnikom" Mihailom Zvinčukom, Tatarski je također vodio ratno propagandni program "Ribarove analize" na kanalu Solovjev Live!. Prošle godine, na videu koji je snimljen unutar Kremlja, poručio je Ukrajincima i neprijateljima Rusije: "Pobijedit ćemo svakoga, ubit ćemo svakoga, opljačkat ćemo svakoga - po potrebi. Baš kako nam se sviđa".

Ovo ubojstvo je jako slično prošlogodišnjoj likvidaciji Darie Dugine, koja nije bila poznata samo kao kći i sljedbenica velikoruskog ideologa Aleksandra Dugina, nego su je u Rusiji sve češće predstavljali kao istaknutu desničarsku aktivisticu u propagandnim i nacionalističkim medijima. I Duginova i Tatarski spadali su među vodeće ratne propagandiste Putinovog režima, a likvidirani su u Moskvi i Sankt Peterburgu, dva najveća ruka grada, koji bi navodno trebali biti sigurni.

Eksplodirala bista

Svjedoci su ispričali kako je u kafiću eksplodirala bista koju je posjetiteljica, koja se predstavila kao umjetnica po imenu Nastja i njegova obožavateljica, predala kao dar Tatarskom.

Eksplozija se dogodila pet minuta kasnije, a radilo se o oko 200 grama TNT-a. Najviše su stradali gledatelji u prvim redovima, dok se na snimci vidi kako, malo prije eksplozije, Tatarski gleda u smrtonosnu figuricu, očito ne sluteći da je ispunjena TNT-om. Anonimni izvor u Ministarstvu unutarnjih poslova izjavio je da su ruske specijalne službe odavno znale da se priprema pokušaj atentata na "vojnog dopisnika" Vladlena Tatarskog.

Istražitelji vjeruju da je figurica sadržavala radio-upravljanu improviziranu eksplozivnu napravu s udarnim elementima kapaciteta od 100 do 200 grama TNT-a, a djevojka koja ju je donijela je izašla iz kafića prije eksplozije. Mediji su objavili i snimku s nadzornih kamera na kojoj se vidi kako ona kutiju s figuricom unosi u kafić.

U početku su se u medijima pojavile informacije da je osumnjičena za eksploziju Maria Jarun, rodom iz Ivano-Frankivska. Kasnije su izvori u agencijama za provođenje zakona izvijestili da se u slučaju ubojstva Tatarskog traži stanovnica Sankt Peterburga, Daria Trepova, rođena 1997., kao i njezin suprug Dmitrij Rjilov. 

Daria Trepova je među peterburškim feministkinjama i političkim aktivisticama poznata je kao "Daša Tjikovka" (na Twitteru je imala takav nadimak).

image

Darja Trepova

Afp

Prethodno je radila kao prodavačica u trgovini vintage odjeće i prije nekog vremena otišla je iz Sankt Peterburga u Moskvu, ali se uoči eksplozije vratila u grad. Prema preliminarnim podacima, 2. travnja navečer trebala je odletjeti iz Rusije.

Brak na papiru

Zna se da je Dariju Trepovu i Dmitrija Rjilova policija privela na antiratnom skupu 24. veljače 2022.

Rjilov je član peterburškog ogranka Libertarijanske stranke, odakle su izjavili da je on u egzilu izvan Rusije i kako nema nikakve veze s eksplozijom.

Dvije prijateljice Darije Trepovine su ispričale da ona nije podržavala rat u Ukrajini, ali i da nije imala "radikalne stavove".

Prema njima, brak Trepove i Rjilova bio je samo na papiru.

"Formalno je imala muža, ali koliko znam, vjenčanje je bilo iz šale i nisu ostali u kontaktu.

Barem ga nije spominjala zadnjih šest mjeseci", rekla je jedan od sugovornica. Dmitry Rjilov se također oglasio i izjavio da je njegova supruga žrtva namještaljke.

"Sasvim sam siguran da ovako nešto sama nikada ne bi mogla učiniti. Istina je da, zajedno s Darijom doista ne podržavamo rat u Ukrajini, ali smatramo da su takve akcije neprihvatljive", rekao je u komentaru za SVTV News, uz zaključak: "Mojoj su ženi smjestili jer ona nikad ne bi ubijala."

I u Kijevu demantiraju vezu s likvidacijom Tatarskog. Mihail Podoljak, savjetnik predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, napisao je da je eksplozija u St. Petersburgu, u kojoj je poginuo "vojni zapovjednik" Vladlen Tatarski, manifestacija unutarnje političke borbe. "Počinje u Rusiji... Pauci jedu jedni druge u staklenci. Rusiju čekaju nepovratni procesi i nevolje. A mi idemo raditi svoje", tvitao je Podoljak.

28. travanj 2024 03:38