StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKAKO PREPOZNATI ONO PRAVO

Med je odlična prevencija za gripe i prehlade, ali kako prepoznati pravi? Pčelar Pero Grošeta podijelio je s nama nekoliko savjeta!

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
1. siječnja 2023. - 17:44

Vrijeme je prehlada i gripa, a kao jedan od načina obrane tu je i med, koji je idealan za prirodno jačanje imuniteta. Dubrovački kraj obiluje ljekovitim biljem i odličnim medom, ali su to prepoznali i falsifikatori meda koji se ne libe ljudima podvaljivati razne krivotvorine, koje su sve sofisticiranije.

TO NE MOŽE BITI PRAVI MED

Porazna je činjenica i da razni trgovački lanci nude med koji ‘pčelu nije vidio‘, pa je uputno znati kako prepoznati pravu stvar u moru lažnih. Kontaktirali smo stoga dugogodišnjeg pčelara i medara Pera Grošetu iz Trnovice u Dubrovačkom primorju, koji o medu zna sve. Još je u ranom djetinjstvu s djedom odlazio među pčele, koje su ga poslije spašavale od mizerne mirovine.

- Odrastao sam među pčelama i radio s djedom u ono doba, što se reče, kad je Bog hodao po Zemlji i kad je u Trnovici bilo preko 2000 ovaca. One su taj pelin pročišćavale od trave i usput ga i gnojile. Došle bi navečer u selo, a brada bi im bila zamazana od tog nektara iz cvijeta od pelina - prisjeća se Pero Grošeta. Kroz rat su mu pčele nastradale, a onda je valjalo riješiti egzistenciju pa se otisnuo u Grad. Tek kad je pošao u mirovinu, vratio se pčelama i otada se opet bavi medarstvom i pčelarstvom.  

image

Pero Grošeta

- Baš sam jutros s jednim prijateljem komentirao kako nude med na internetu po 30 kuna. To ne može biti pravi med!

A kako prepoznati je li riječ o pravom medu?

- To nije baš jednostavno, ali ima nekoliko načina. Svatko ima neke svoje načine kako to pratiti. Najprije, treba vidjeti je li se med ravnomjerno kristalizirao, kako se u narodu reče ‘ušećerio‘. Ako se na nižoj temperaturi kristalizirao ravnomjerno, bez razdvajanja, vrlo je vjerojatno riječ o pravom medu. Drugi način provjere je da med, kad je u tekućem stanju, nema prekida u pretakanju. Med ne kapi, nego vazda ima jednu tanku nit dokle god ga ima na ožici. Mora praktički pisati, a ne upadati na podlogu - savjetuje Pero Grošeta.

Još jedan pokazatelj je i cijena, jer med nikako ne može koštati 30-tak kuna, kako je to već na početku rekao naš sugovornik. Mada ima i onih koji ne prezaju prodati krivotvorinu pod pravi med po njegovoj cijeni, koja se kreće oko 100 kuna za kilogram.

- To je tragedija, a nije samo s medom. Prije, ako si pošao kupiti odijelo, ako je skupo, znao si da je pravo. A danas to ni u čemu nije garancija! - kazuje Trnovičanin.

I S PROPOLISOM KEMIJAJU

- Jučer me pitao jedan prijatelj imam li još meda, ali nemam, imao sam vrlo ograničenu količinu koju sam čuvao za svoju djecu. Ove godine ga nema. Tko god vam nudi med u neograničenim količinama na ovom našem terenu, to je sumnjivo! A nudi se. Ja ne bih htio imenovati neke ljude, ali treba biti oprezan - upozorava.

- Često se med reklamira kao od jedne vrste biljke, a to je nemoguće jer pčela ne leti samo na jednu vrstu. Ako je sezona pelina ili kadulje, med može biti pretežno od kadulje. Znaju se ti omjeri ako se med deklarira kao kaduljin - ističe Grošeta.

Med je među rijetkim darovima prirode u koje su ljudi od pamtivijeka polagali veliku vjeru da će izliječiti mnoge tegobe.

- Dobar je za puno stvari, a posebno za jačanje imuniteta i prevenciju prehlada i gripa. Med i propolis! A i s propolisom rade razne kemije, i tu valja znati od koga se kupuje. Propolis je posebna vrsta pčelinje smole kojom pčele sebi dezinficiraju životni prostor. Treba minimalno 30 do 35 deka na litru alkohola da se otopi u njemu i dobije taj propolis. A ljudi stave 10 deka, opituraju i prodaju ko propolis - kaže Grošeta pa i tu poziva na oprez. - Svašta ljudi rade.

image

Med je lijek za mnoge tegobe

Darko Tomas/Cropix

Ovu godinu, inače, meda ima jako malo jer je cijelo proljeće, posebno u vrijeme pčelinje paše od polovine svibnja do polovine lipnja, puhala bura.

- Bura je smrt jer osuši nektar cvijeta i nema ga. Onda umjesto da bure pušu sad kad ljudi žele osušiti kobasice, puše jugo! Sve se izokrenulo - zaključio je Pero Grošeta. 

25. studeni 2024 13:10