StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDUBROVAČKI PROFESOR

Mato Brautović: ‘Malo je hrvatskih dezinformatora, jako puno, odnosno većina ih je iz susjednih ex Yu država, Srbije, BiH i slično...‘

Piše Dv
22. siječnja 2024. - 11:09

Redoviti profesor i pročelnik Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku te koordinator jadranskog centra za borbu protiv dezinformacija Adria Digital Media Observatory, prof. dr. sc. Mato Brautović govorio je za N1 o širenju dezinformacija.

- Dezinformacija su sveprisutne i to nije novi fenomen koji se javio u zadnjih pet godina. Imamo preko 2000 godina iskustva s dezinformacijama i one su na neki način povezane uz krizne ili izvanredne situacije i okolnosti pa su tako izbori nešto što nije standardani događaj pa privlače veći interes javnosti, ali i dezinformacija”, kazao je Brautović.

Dubrovački profesor Brautović jača frontu protiv dezinformacija kao ključni član Europskog digitalnog medijskog opservatorija

Na pitanje kome građani mogu vjerovati, Brautović navodi da nema definitivnog odgovora. “Neka provjere informacija do kojih su došli i na temelju kojih će donijeti odluke za koga će glasati. Proces je dugoročan – polarizacija društva, nisko povjerenje u institucije, medije, političare…”

- Imamo kontinuirani problem. Mali je broj izvora dezinformacija koji su originalno iz Hrvatske, dakle malo je hrvatskih dezinformatora, jako puno, odnosno većina ih je iz susjednih ex-yu država, Srbije, BiH i slično”, dodao je Brautović.

On ističe da je dodatni problem što sada dezinformacije dolaze i kroz neke mainstream medije. “Ono što bi se prije pričalo na kavi i kao glasina, završi u medijima. Zabrinjavajuće je da čak i neki mediji u vlasništvu države u susjedstvu šire takve narative, pogotovo kad su u skladu s njihovim nacionalnim i strateškim interesima, prenosi N1.

Dodaje da to dugoročno ima posljedice i na Hrvatsku na način da dovodi do dodatne erozije povjerenja građana u institucije.

26. travanj 2024 11:44