StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetHoror u Bruxellesu

Manijak koji je ubio dvoje Šveđana i ranio taksista još uvijek u bijegu: ‘Nema dokaza da je povezan s Palestinom‘

Piše dv
17. listopada 2023. - 06:09

Dvije su osobe poginule, a jedna je ranjena u pucnjavi u Bruxellesu, rekao je u ponedjeljak novinarima glasnogovornik belgijskog federalnog tužitelja, dodajući da počinitelj još nije uhićen.

"Idite kući i ne izlazite dok god se prijetnja ne ukloni", poručio je glasnogovornik Eric van Duyse.

Rekao je da nema dokaza da je počinitelj, koji je još u bijegu, na bilo koji način povezan sa situacijom u Izraelu i na Bliskom Istoku.

Da je počinitelj još uvijek u bijegu potvrdio je u pet ujutro premijer Alexander de Croo na pressici koju je održao u ranim jutarnjim satima u utorak.

Napad se dogodio nekoliko sati prije početka utakmice kvalifikacija za EURO 2024. između Belgije i Švedske, a dvije ubijene osobe švedski su državljani.

image
AFP

Treća je žrtva taksist, koji je u pucnjavi ranjen, ali nije životno ugrožen. Zbog tragičnog događaja u Bruxellesu prekinuta je utakmica kvalifikacija za Europsko prvenstvo između Belgije i Švedske. Nakon što su na poluvremenu bili informirani o situaciji igrači su odbili izaći na teren, a ubrzo je i utakmica službeno otkazana.

Kako su prenijeli mediji, počinitelj je nedaleko od Place Sainctelette navodno sišao s motora i zapucao iz automatskog oružja te nakon toga pobjegao.

Na društvenim mrežama objavljen je video na kojemu muškarac, vjerojatno počinitelj, rekavši da se zove Abdesalem Al Guilan i tvrdi da se bori za Alaha.

Belgijski premijer Alexander de Croo potvrdio je na društvenoj mreži X, bivšem Twitteru, da su žrtve švedski državljani.

"Upravo sam izrazio iskrenu sućut švedskom premijeru nakon večerašnjeg strašnog napada na švedske državljane u Bruxellesu", objavio je Croo te izrazio sućut obiteljima žrtava i istaknuo da je "borba protiv terorizma zajednička".

U pet ujutro u utorak premijer je održao konferenciju za novinare na kojoj je iznio sažeti tijek sinoćnjih tragičnih događaja te se zahvalio policiji i hitnoj pomoći na brzoj intervenciji.

image
AFP
image
AFP
image
AFP

Izrazio je sućut obiteljima žrtava i istaknuo da je potraga za počiniteljem u punom jeku.

Potvrdio je da je razina uzbune u Bruxellesu podignuta na najvišu razinu (4), a u ostatku zemlje na razinu 3.

- Teroristi pokušavaju posijati strah i podjele, ali moraju shvatiti da nikada neće pokoriti naše slobodno društvo. Terorizam nas nikada neće moći poraziti. Mi smo snažna i tolerantna država, živimo u miru. Gledajmo na mir kao na protuotrov za teror i zadržimo mir u Belgiji. Nikada nas neće zastrašiti teror, poručio je.

Na društvenim se mrežama pojavila snimka na kojoj se može vidjeti kako navodni osumnjičeni za napad u Bruxellesu nedaleko od gradske četvrti Saincteletteplein na pločniku priprema svoje oružje, no ta je snimka, kako se čini, u međuvremenu uklonjena.

Pojavila se nova snimka koja navodno prikazuje osumnjičenika na motociklu i s oružjem.

03. svibanj 2024 07:32